Poliția Suceava: Amenzi de aproape 100.000 de lei și peste 200 metri cubi material lemnos confiscați de polițiști în această săptămână după controale la unități economice de profil, dar și în trafic


Intră acum și în grupul de

Pe parcursul acestei săptămâni polițiștii suceveni au organizat activități cu efective sporite pe linia prevenirii delictelor silvice în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” fiind efectuate controale atât în trafic cât și la unități economice de profil.

În urma acestor controale au fost confiscați peste 200 m.c. material lemnos și au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru încălcarea legislației silvice privind exploatarea, depozitarea sau transportul materialului lemnos.

Astfel, în perioada 24 – 26.08.2022, o echipă de control constituită din polițiști din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – IPJ Suceava şi specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au desfăşurat o acţiune de verificare a unor agenţi economici din judeţul Suceava, care desfăşoară activitate legată  de exploatarea, transportul, debitarea şi comercializarea materialului lemnos.

Acţiunea a vizat agenţii economici de pe raza judeţului Suceava despre care se deţineau date că săvârşesc ilegalităţi în domeniul achiziţiilor, prelucrării şi comercializării materialului lemnos cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului.

Au fost verificate trei societăți comerciale și au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale la Legea nr.  171/2010 în valoare totală de 45.000 lei

Totodată, polițiștii au confiscat 89,775 mc lemn rotund rășinoase în valoare totală de 12696 lei.

La 26.08.2022, ora 03.00, polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, au identificat pe DN2 E85 de pe raza com. Vadu Moldovei o autoutilitară condusă de un bărbat de 30 ani din comuna Slatina, încărcată cu material lemnos.

 I s-a solicitat șoferului să prezinte documentele personale și cele de însoțire a transportului, iar  conducătorul auto a declarat că nu deține documente de proveniență. În continuare s-a interogat sistemul informatic Sumal 2.0 ocazie cu care s-a stabilit faptul că  transportul de material lemnos este fără proveniență legală.     S-a solicitat sprijinul Ocolului Silvic Fălticeni, care a procedat la inventarierea materialului lemnos din autoutilitară, stabilind faptul că în autoutilitara se află cantitatea totală de 4,111 m3 cherestea tivită molid.

           Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a șoferului cu amendă în sumă de 2000 lei, și confiscarea  fizică a cantități de 4,111 m3 cherestea tivită molid. Materialul lemnos confiscat fiind depozitat și preluat în custodie de către OS Fălticeni.

De asemenea, la 26.08.2022, ora 04.20, polițiștii din cadrul Sectiei 7  Politie Rurală Malini au acționat pe linie silvică, ocazie cu care au depistat și oprit în trafic pe DJ209 A  pe raza satului Mălini autoutilitara condusă de către un bărbat de 45 ani, din sat Pîraie, ce transporta material lemnos.

Fiind verificat în aplicația SUMAL s-a constatat faptul că transportul de material lemnos avea emis aviz de însoțire pentru cantitatea de 2.20 mc cherestea rășinoase, însă întrucât exista suspiciunea că transportul este mai mare s-a procedat la escortarea autoutilitarei la sediul Ocolului Silvic Mălini, unde în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 2,34 mc cherestea rășinoase în valoare de 1404 lei,  în plus față de cea înscrisă pe avizul de însoțire.

               În cauză s-a procedat la confiscarea materialului lemnos și sancționarea contravențională/

Tot la 26.08.2022, ora 04.40, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Mălini au depistat și oprit în trafic pe DJ209 A  pe raza satului Mălini autoutilitara condusă de către un bărbat de 37 ani, din sat Pîraie,  ce transporta material lemnos.

Fiind verificat în aplicația SUMAL s-a constatat faptul că transportul de material lemnos nu avea documente de proveniență, fapt pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul OS Mălini unde în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 4,80 metri cubi cherestea rășinoase în valoare de 2.880 lei. În cauză s-a procedat la confiscarea materialului lemnos și sancționarea contravențională. Materialul lemnos  confiscat a fost lăsat în custodie Ocolului Silvic Mălini.

În urma centralizării rezultatelor obținute de polițiști în cadrul acțiunilor silvice desfășurate pe perioada întregii săptămâni 22 – 28.08.2022 se constată că au fost confiscați peste 200 m.c. material lemnos și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 100.000 lei.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.


Intră acum și în grupul de