Cladirile construite fara autorizatie la Suceava vor putea fi intabulate


Intră acum și în grupul de

Toate clădirile care au fost ridicate până în anul 2001 fără autorizaţie de construire intră de acum în regimul circuitului civil. O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care are ca obiect modificarea Legii 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare aduce acum multiple facilităţi pentru toţi proprietarii unor astfel de imobile privind înscrierea în Cartea funciară.

“Consider o măsură extrem de benefică pentru cetăţeni prin faptul că se vor reduce numărul de procese, dar şi prin faptul că proprietarii vor putea să vândă sau să doneze construcţiile ridicate fără autorizaţie înainte de 2001. Nu există localitate în România care să nu aibă pe teritoriul ei asemenea construcţii care au fost ridicate fără autorizaţii. Trebuie făcută o regulă în acest sens şi prezenta OUG reglementează acestă situaţie”, a declarat şeful Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava, Romică Andreica.

El a arătat că potrivit noilor prevederi se crează premisele intabulării construcţiilor edificate până în anul 2001, fără autorizaţie de construire, în vederea înscrierii acestora în circuitul civil, în baza certificatului emis de primar, prin care atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol precum şi în evidenţele fiscale.

Prin această reglementare, cetăţenii vor putea dovedi dreptul de proprietate asupra construcţiilor edificate pe terenul lor, fără a mai promova acţiuni în instanţele de judecată.

Mai mult, prin noua Ordonanţă de Ugenţă se crează posibilitatea înscrierii construcţiilor, pe stadii de execuţie, ceea ce permite proprietarilor să tranzacţioneze sau să ipotecheze chiar şi clădirile aflate în curs de executare.

“Se ştie că există mii de construcţii abandonate, mai ales datorită lipsei de fonduri pentru a le continua. Astfel, aceste construcţii nefinalizate se vor putea ipoteca sau vinde. Este o măsură care ar putea dezvolta piaţa imobiliară, dar şi o măsură extrem de benefică în procesul de absorbţie de fonduri europene, căci proprietarul se poate imprumuta în bancă pe baza unei ipoteci făcute pe o construcţie neterminată, în vederea cofinanţării”, a mai adăugat Andreica.


Intră acum și în grupul de