Premieră la Spitalul Județean Suceava: Cancerul de prostată tratat prin prostatectomie radicală pe cale clasică


Intră acum și în grupul de

În cadrul Spitalului Județean Suceava, echipa secției de Urologie a realizat, cu succes, în premieră pentru județul Suceava, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală pe cale clasică, a anunțat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici.

Potrivit sursei citate, de această intervenție chirurgicală  a beneficiat în luna august un pacient în vârstă de 67 ani  din comuna Stroiești, care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostată ( stadiul IIB), în urmă efectuării unei puncții de prostată și prezentând un nivel seric PSA( antigen specific prostate) crescut.

Dr. Teodorovici a menționat că rezultatele postoperatorii  au fost favorabile și pacientul s-a externat cu plagă vindecată la o săptămână,iar la trei săptămâni prezenta micțiuni fizologice fără a mai necesita tratamente suplimentare oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ .

Prostatectomia radicală este tratamentul  chirurgical curativ al cancerului de prostată , care este o afecțiune des întâlnită la bărbați și este a două cauza de deces, după cancerul de plămâni, iar unul din zece bărbați din Europa este afectat de acest tip de cancer, arată sursa citată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Suceava, prostatectomia radicală  reprezintă extirparea în totalitate a prostatei în bloc cu veziculele seminale, țesutul celulo-grăsos periprostatic și ganglionii limfatici urmat de anastomoza vezico-uretrală fiind opțiunea fundamentală pentru pacienții aflați în stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranța lungă de viață și status biologic bun.

„Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă că urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie. Există mai multe tipuri de prostatectomie radicală : Prostatectomia clasică –  este metodă tradițională și  implică realizarea unei incizii în partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatică . Prostatectomia laparoscopică – chirurgul face  mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o camera atașată, precum și instrumentele chirurgicale. Prostatectomia asistată robotic – asemănătoare  celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii în abdomen, însă intervenția chirurgicală va fi realizată cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic. Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt: sângerare , infecții ,tromboză venoasă profundă și trombembolism pulmonar, lezarea oraganelor de vecinătate , incontinență urinară prin lezarea sfincterului ,disfuncție erectilă”, arată dr. Teodorovici.

El a menționat că majoritatea pacienților pot prezența incontinență urinară precizând că mulți dintre ei au un control foarte bun imediat după scoaterea cateterului uretro-vezical în schimb alții vor pierde urină timp de câteva săptămâni, iar cei mai mulți vor avea un control urinar bun după 6-12 săptămâni postoperator.

Din echipa medicală care a efectuat această intervenție au făcut parte dr. Filip Alexei  medic primar urolog , Dr. Ilisei Andrei -medic urolog  și  asistenta de bloc operator Bumbu Ioana ,intervenția menționată fiind efectuată  sub anestezie generală efectuată e dr. Dănuț Barbunc -medic primar AȚI și asistenta Aura Adochiței.

„Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă  șansa vindecării totale și rapide. Pacienții beneficiază, datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de Spitalul Județean Suceava, de un act medical complex pentru care, până acum, erau îndrumați spre clinicile universitare , fiind cunoscut faptul că suportul familiei și prietenilor sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului”, a declarat dr. Filip Alexei.

Conducerea Spitalului Județean Suceava împreună cu Consiliul  Județean, a făcut și va face tot ce este necesar pentru îmbunătățirea actului medical atât prin susținerea și formarea continuă a personalului medical cât și prin asigurarea celor mai bune condiții de spitalizare, a subliniat dr. Dan Teodorovici.


Intră acum și în grupul de