Județul Suceava acoperă aproape jumătate din activitatea turistică din Regiunea Nord Est. Ministrul Turismului, Daniel Cadariu: Sarcina Ministerului este de a uniformiza, de a da șanse suplimentare celor care sunt rămași în urmă.


Intră acum și în grupul de

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a participat, joi,  la deschiderea Galei Turismului „Descoperă Nord-Est”, ediția a VII-a, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul EUROPE DIRECT Nord-Est și Centrul Regional de Studii Nord-Est, în perioada 22 – 24.09.2022, la Gura Humorului.

„România are o diversitate foarte mare a tipurilor de turism. Este un argument puternic pentru a justifica potențialul de creștere economică și de a ne aștepta să reprezinte 10% din PIB. Trebuie să fim conștienți, însă, că în ultimii 30 de ani, statul nu și-a atins ținta de promovare turistică a României. Trecutul, prezentul și viitorul turismului românesc sunt responsabilitatea, în egală măsură, a tuturor operatorilor privați, administrațiilor publice locale și ministerului, Guvernului. Astfel, în ultimele 10 luni, am parcurs mai multe etape, iar acum ne aflăm în stadiul final al mai multor instrumente de promovare și finanțarea și îmi doresc ca zona Nord-Est să fie fruntașă în atragerea tuturor oportunităților”, a declarat Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

El a spus că turismul a fost declarat domeniu strategic al economiei românești.

„Prin eforturi putem să ne atingem țintele”, a arătat ministrul.

Daniel Cadariu a precizat că deși venit trei crize- pandemia, războiul și creșterea prețurilor, în 2022 s-a constatat o creștere de 25 la sută a activității turistice față de anul 2021.

Totodată, ministrul a anunțat că vor fi făcute investiții spre domeniile schiabile.

„Ne dorim acele stațiuni de schi ca în vestul Europei cu zeci de pârtii, zeci de instalații”, a arătat Cadariu care a menționat că o firmă specializată urmează să stabilească unde sunt asemenea zone care se pretează, iar ministerul să aibă posibilitatea să finanțeze înființare de domenii schiabile.

Totodată, el a anunțat și investiții guvernamentale în domeniul turismului balnear.

Potrivit lui Cadariu, sunt 33 de stațiuni balneare, dar că sunt prea puține în condițiile în care România este pe primul loc în Europa în resurse naturale cu proprietăți terapeutice.

„Avem peste 100 de localități care dețin astfel de resurse”, a spus ministrul care a precizat că orice localitate care deține pe raza administrativă astfel de resurse va putea solicita statului finanțarea pentru înființarea unei astfel de stațiuni.

Ministrul a mai spus că vor trebui să fie promovate și zonele cu activitate turistică redusă.

„Regiunea Nord Est are 6 județe. 40 la sută din activitatea turistică se desfășoară în județul Suceava. Sarcina Ministerului este de a uniformiza, de a da șanse suplimentare celor care sunt rămași în urmă”, a declarat Cadariu.


Intră acum și în grupul de