Cel mai mare transport umanitar trimis din Franța pentru Ucraina, de 1000 de tone, ajunge în hub-ul european de la Suceava și are ca scop relansarea activității economice în orașe distruse și zone sinistrate ale Ucrainei


Intră acum și în grupul de

Cel mai mare transport umanitar din Franța pentru Ucraina urmează să fie transferat autorităților ucrainene din hub-ul european de la Suceava.

Cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina, de peste 1.000 de tone de bunuri, constând, printre altele, în vehicule de intervenţie, medicamente şi raţii alimentare, a sosit printr-un transport maritim, miercuri, 5 octombrie, în portul Constanţa Sud-Agigea.

O ceremonie de predare a primelor donaţii s-a desfășurat, duminică dimineața, iar secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a prezicta că prin HUB-ul european de la Suceava au trecut până acum 255 de convoaie  fiind trimise ajutoare din Franța, Italia, Bulgaria, Austria, România, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania, Macedonia.

El a arătat că Franța este deja la al patrulea convoi care reprezintă un sprijin masiv „pentru prietenii noștri din Ucraina”.

Arafat a menționat că acest hub de la Suceava s-a creat pentru a facilita sprijinul european către Ucraina.

„Rolul nostru este să acordăm un sprijin necondiționat pentru colegii din Ucraina, pentru partea civilă, iar colegii de la situațiile de urgență din Ucraina vor beneficia pe deplin de ajutorul care trece astăzi către ei”, a spus Arafat.

El a precizta că acest hub va funcționa în continuare, iar activitatea acestuia a fost prelungită până în luna martie 2023 de Comisia Europeană.

Ambasadorul Franței în România, Laurence Auer, a spus că mulțumește celor 60 de angajați ai serviciilor civile pentru situații de urgență din Franța că au făcut acest drum până în Suceava cu ajutoare pentru colegii lor ucraineni constând în autospeciale.

Ea a precizat că acum este vorba de cel mai mare transport umanitar cu 1000 de tone de materiale.

Auer a subliniat că această operațiune, ”O navă pentru Ucraina”, inițiată de președintele Franței, Emanuel Macron, a fost susținută de 1700 de colectivități și circa 60 de întreprinderi care au participat la această acțiune care a fost posibilă datorită coordonării asigurate de Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței

„Suntem alături de poporul ucrainean care suferă din 24 februarie. Este o acțiune care arată solidaritatea noastră față de poporul ucrainean. Aceste materiale au ca scop relansarea activității economice în orașe distruse și zone sinistrate ale Ucrainei”, a spus Auer.

Ea a mulțumit autorităților din Suceava pentru funcționarea hub-ului și ambasadorului Ucrainei care este prezent pentru a facilita transferut ajutoarelor în Ucraina.

Prezent la Suceava, guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, a mulțumit din suflet autorităților franceze și române pentru acest ajutor care este foarte important și pe care îl apreciază mult.

„Pompierii noștri au nevoie de acest ajutor pentru că în fiecare zi ne luptăm pentru viețile cetățenilor noștri. Luptă armata ucraineană însă luptă și pompierii ucraineni”, a arătat Ruslan Zaparaniuk.

La rândul său, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a spus că în fiecare zi sunt atacate zone din Ucraina în urma cărora sunt pierderi de vieți omenești și distrugeri ale construcțiilor, iar pompierii intervin în zonele afectate pentru a ajuta oamenii să-și revină după aceste atacuri.

Diplomatul a arătat că președintele Ucrainei a spus că partenerii Ucrainei înțeleg foarte bine natura agresiunii rusești asupra Ucrainei și că ajută Ucraina la fel cum s-ar ajuta pe ei înșiși.

„Înseamnă foarte mult pentru noi, ne ajută să rezistăm agresiunii, dar în același timp să reconstruim acele zone ale Ucrainei care au fost foarte grav afectate de-a lungul agresiunii”, a spus Ihor Prokopchuk.

Potrivit acestuia, urgența este în reconstrucția în domeniul sănătății, asistenței sociale și educației, iar costul estimat al planului de reconstrucție imediată este de circa 17 miliarde de dolari.

El a menționat că pagubele provocate până acum sunt estimate de 350 de miliarde de dolari

Ambasadorul a mai spus că apreciază solidaritatea partenerilor internaționali.

El a arătat că Ucraina cere sisteme defensive de apărare împotriva inamicului pentru a-și apăra țara, dar și asistență umanitară, iar asistența care este transferată astăzi este pentru a sprijini oameni care locuiesc în zonele afectate de atacuri.


Intră acum și în grupul de