Autoritățile ucrainene nu au reușit să respecte nici al doilea termen stabilit pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Crasna


Intră acum și în grupul de

Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Crasna, care ar fi trebuit să fie deschis în 15 octombrie, nu a fost dat încă în funcțiune.

Contactat de News Bucovina, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că nu are nicio competență privind deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus și nu poate comenta situația.

Inițial, autoritățile ucrainene au avansat data de 20 iulie pentru deschiderea acestui punct de frontieră, dar ulterior au amânat până la mijlocul lunii octombrie.

La mijlocul lunii septembrie, şeful Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi, Ruslan Zaparaniuk, spunea că Punctul de control „Crasnoilsc” este gata în proporţie de 90 la sută și că ar fi pus în funcţiune în regim de testare la începutul lunii octombrie, iar în 21 septembrie, când avansul lucrărilor la acest obiectiv a fost verificat de adjunctul ministrului Infrastructurii al Ucrainei, Mustafa Naiem, şeful Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi, Ruslan Zaparaniuk, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost avansată data de 15 octombrie pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut, în 28 septembrie o ședință tehnică cu responsabili de la Cancelaria Primului Ministru, de la Ministerul Transporturilor și Autoritatea Vamală Română pentru pregătirea deschiderii PTF Vicovu de Sus.

Guvernul a aprobat în ședința din 15 iulie un memorandum cu tema încheierea unui Acord, prin schimb de note verbale, cu Ucraina, în vederea modificării Acordului, încheiat prin schimb de note verbale, din 31 august 2012 şi respectiv 12 septembrie 2012, privind înfiinţarea punctelor de trecere a frontierei de la Racovăţ – Diakivţi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk şi Ulma – Ruska

Potrivit Guvernului, Memorandumul prevede încheierea unui acord, prin schimb de note verbale cu Ucraina, în vederea modificării acordului încheiat în 2012 privind înființarea punctelor de trecere a frontierei de la Racovăț – Diakivtsi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk și Ulma – Rusca.

Măsura, care vizează schimbarea regimului de tranzit, este luată în contextul nevoii de fluidizare a traficului, pentru creșterea mobilității mărfurilor şi persoanelor între România și Ucraina.

Astfel, va fi redeschis punctul de trecere a frontierei Vicovul de Sus- Krasnoilsk, într-o primă etapă, pentru traficul ușor, sub 3,5 tone, iar în a doua etapă, fără limită de tonaj, după realizarea unor lucrări suplimentare.

Totodată, punctul de trecere a frontierei Racovăț – Diakivtsi va fi deschis etapizat, într-o primă etapă, pentru persoane, camioane fără încărcătură și cisterne, respectiv pentru trafic general de mărfuri, în a doua etapă.

Cele doua puncte de trecere a frontierei vor funcționa cu program permanent.

Punctul de trecere a frontierei Ulma – Rusca va funcționa pentru trafic pietonal și rutier, pentru camioane cu încărcătură de până la 3,5 tone, fără marfă, cu program de funcţionare între orele 8.00-20.00.


Intră acum și în grupul de