Zona metropolitana suceveana dupa model francez (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preluând modelul din regiunea franceză Mayenne, din jurul oraşului Laval, cu care Suceava are un parteneriat de colaborare, primarul Ion Lungu va începe, în perioada următoare, discuţiile cu primarii localităţilor din apropierea municipiului reşedinţă de judeţ în vederea înfiinţării unei zone de tip metropolitan.

El a spus că în acest sens va fi înfiinţată o fundaţie din care să facă parte reprezentanţii municipiului Suceava, oraşului Salcea şi comunelor Şcheia, Ipoteşti, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.

Lungu a arătat că în Consiliul zonei metropolitane vor fi desemnaţi consilieri locali din fiecare localitate membră, preşedintele acestei structuri va fi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, iar ceilalţi primari vor fi vicepreşedinţi.

El a subliniat că această structură nu va afecta în nici un fel activitatea administraţiilor locale componente ale zonei metropolitane, ci va veni în sprijinul acestora prin derularea unor proiecte comune.

Lungu a spus că deja sunt în derulare proiecte comune, cum sunt investiţiile care se realizează la graniţa administrativă dintre municipiul Suceava şi localităţile limitrofe, sau proiectul de reabilitare a reţelelor de apă din această zonă ce are peste 130.000 de locuitori. El a mai spus că se vor putea realiza asocieri în vederea asigurării transportului public în întreaga zonă, sau managementul comun al gestionării deşeurilor. „Sunt avantaje importante pentru dezvoltarea unor proiecte viitoare, în special cele cu finanţare europeană”, a menţionat primarul.


Intră acum și în grupul de