Flutur după deschiderea PTF Vicovu de Sus: Mai deschidem puncte de trecere la Climăuti, Ulma și Izvoarele Sucevei, dar modernizăm și dezvoltăm și infrastructura rutieră și intenționăm deschiderea de zone tip parc industrial


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi seara, că a participat la o vizită istorică la Vicovu de Sus, la o întâlnire între premierii României și Ucrainei cu ocazia deschiderii primului punct de trecere a frontierei după cel de al Doilea Război Mondial.

„Am avut discuții cu premierul Nicolae Ciucă și cu primarii din zona de frontieră din județul Suceava. De asemenea, am discutat cu guvernatorul Regiunii Cernăuți și cu reprezentanții Guvernului de la Kiev. Am convenit asupra unor priorități privind județul Suceava”, a spus Flutur.

El a explicat că s-a discutat în primul rând, despre deschiderea punctului de trecere a frontierei Climăuți – Fântâna Albă, unde județul Suceava a asfaltat în anii trecuți drumul către acest punct și că mai este un tronson de 400 de metri care mai este de realizat, iar punctul vamal este finalizat.

Potrivit lui Flutur, partea ucraineană a promis că va bugeta construirea punctului vamal în zona respectivă subliniind că este de interes și realizarea unui hub dat fiind apropierea de Stația CFR Vadu Siret.

„De asemenea, am convenit cu privire la deschiderea punctul de trecere a frontierei Ulma – Rusca, pe partea română punctul este deja construit și mai aveam circa 1 km de drum până în vamă, pe care îl avem în vedere, urmând că partea ucraineană să realizeze punctul vamal și tronsonul de drum aferent. Am mai discutat despre construirea punctului de trecere a frontierei Izvoarele Sucevei – Shepit unde atât partea română cât și partea ucraineană au început deja modernizarea drumurilor aferente”, a spus Flutur.

El a mai anunțat că va avea o întâlnire de lucru foarte curând cu partea ucraineană pentru a analiza stadiul în care se află proiectele discutate.

Gheorghe Flutur a mai spus că la Primăria Vicovu de Sus a discutat, printre altele, despre construirea unei șosele de centură care să ocolească orașul Vicovu de Sus, iar premierul a fost de acord cu privire la construirea unui drum nou, paralel cu frontieră, de circa 32 de km care să preia traficul din vamă și care să ajungă la sud de Siret în viitoarea Autostradă A7.

El a reamintim că sunt alocate resurse din partea Guvernului pentru modernizarea DN Vicovu de Sus – Rădăuți – Ratoș, peste 100 km. cu lărgirea platformei drumului, sensuri giratorii, benzi preselecție, trecere la nivel de calea ferată și că o parte din fonduri vor fi disponibile încă din acest an, iar mare parte, anul viitor.

„România mai face un pas important în relația cu Ucraina, deschizând primul punct de frontieră și convenind asupra deschiderii a încă 3 PFT: Climăuti, Ulma și Izvoarele Sucevei. Trebuie să privim cu optimism, ca o oportunitate de dezvoltare a localităților din județul Suceava limitrofe cu frontiera Ucrainei. Am cerut primarilor să identifice suprafețe de teren pentru înființarea de parcuri industriale pentru că zona va deveni extrem de atractivă din punct de vedere al dezvoltării economice”, a declarat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de