Dr. Dana Murariu: În acest an în Maternitatea Suceava s-au născut 221 de prematuri, în scădere față de anii trecuți


Intră acum și în grupul de

Șeful secție Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Dana Murariu, a declarat, miercuri, în ajunul sărbătoririi Zilei Prematurului, că în Maternitatea Suceava numărul prematurilor născuți în acest an este mai mic față de anii precedenți, subliniind că unitatea medicală suceveană  deține aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii.

Ea a spus că în data de 17 noiembrie se sărbătorește Ziua Prematurului, menționând că prematurul este nou-născutul cu vârstă gestațională mai mică de 37 de săptămâni, cu greutatea mai mică de 2500 grame.

„Cu toate progresele înregistrate în neonatologie și obstetrică, prematuritatea este încă principala cauză de morbiditate și mortalitate neonatală. În ultimele decade a crescut numărul nașterilor premature pe de o parte și ca urmare a progreselor medicale în depistarea semnelor de suferință fetală, care antrenează travaliul prematur indus. Șansa de supraviețuire a unui nou născut prematur este mult mai mare în zilele noastre prin progresele realizate în secțiile de terapie intensivă neonatală”, a arătat dr. Murariu.

Potrivit medicului sucevean , în copilărie și în perioada de adult, foștii nou-născuți prematuri prezintă risc de a dezvolta astm, miopie, surditate, hipertensiune arterială, paralizie sau atrofie cerebrală, risc de autism de 5 ori mai mare, risc de infecții virale și bacteriene.

„Prin celebrarea acestei zile se dorește creșterea conștientizării asupra riscurilor pe care le implică nașterea prematură. Scopul este de educare a mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri, care ar putea duce la nașteri premature și determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităților cu aparatură necesară acestor copii. Complicațiile care apar la copilul prematur sunt principala cauză a mortalității copiilor sub 5 ani”, a adăugat dr. Murariu.

Ea a precizat că în Maternitatea Suceava în 2022, până acum, s-au născut 221 de prematuri spre deosebire de anul 2021 și 2020 când au fost născuți peste 300 de prematuri. „Maternitatea Suceava este Maternitate de grad 3 care îngrijește prematurii cu vârste de gestație de la 24 de săptămâni și greutăți de la 500 de grame și deține aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii ”, a mai declarat dr. Dana Murariu șefa secției Neonatologie din cadrul SJU Suceava


Intră acum și în grupul de