Om de afaceri sucevean, arestat la domiciliu pentru dare de mită în dosarul de corupție de la Biroul Vamal Iași


Intră acum și în grupul de

Un om de afaceri sucevean a fost arestat la domiciliu, joi, pentru 30 de zile, în dosarul de corupție de la Biroul Vamal Iași.

Astfel, potrivit portalului instanțelor, Tribunalul Iași a dispus arestarea la domiciliu a omului de afaceri sucevean Iulian Culipei pentru dare de mită, alături de Dănuț Bolohan, șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată, Simona Andreica,  funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită și Cristian Timofte funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită

Tribunaul Iași a arătat că pe durata măsurii pot părăsi imobilul în care locuiesc doar pentru a se prezenta în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora, precum şi că, în cazuri urgente, pentru motive întemeiate, pot părăsi imobilele unde sunt plasaţi în arest la domiciliu fără încuviinţarea organelor judiciare pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta organul desemnat cu supravegherea sa și organul judiciar în faţa căruia se află cauza.

Pentru cei trei angajați ai Biroului Vamal Iași a fost desemnat ca organ de supraveghere Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Iaşi şi Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Suceava pentru inculpatul CULIPEI IULIAN, organe ce vor supraveghea respectarea măsurii preventive a arestului la domiciliu şi a obligaţiilor stabilite prin prezenta încheiere în sarcina inculpaţilor.

„Organele desemnate cu supravegherea vor verifica periodic respectarea măsurii şi a obligaţiilor de către inculpaţi și, în cazul în care constată încălcări ale acestora, vor sesiza, de îndată, organul judiciar în faţa căruia se află cauza, conform art.221 alin.9 Cod procedură penală. Pentru supravegherea respectării măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a obligaţiilor impuse inculpaţilor pe durata acesteia, organele desemnate cu supravegherea pot pătrunde în imobilele unde se execută măsura fără învoirea inculpaţilor sau a persoanelor care locuiesc împreună cu aceştia. Conform art.221 alin.8 Cod procedură penală, copie de pe prezenta încheiere se va comunica de îndată inculpaţilor, organelor desemnate cu supravegherea acestora, Poliţiei mun. Iaşi, Poliţiei mun. Suceava şi Postului de Poliție Miroslava, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Iaşi, Poliţiei de Frontieră Române, în vederea respectării de către inculpaţi a obligaţiilor care le revin, organele în drept urmând a dispune darea inculpaţilor în consemn la punctele de trecere a frontierei”, se arată în minuta instanței.

Hotărârea poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare pentru inculpaţi și de la comunicare pentru procuror.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada ianuarie 2022 – prezent, funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia.

Prin intermediul acestor societăți comerciale ar fi fost importate articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.

Prin modul de acțiune, functionarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii societăților comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor).

Ar fi existat situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice – uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât și sub aspectul prețului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.

„Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat în vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

Anchetatorii estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea de șef al Biroului Vamal Iași, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel arestat, suma totală de 24.500 USD.

De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuț, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, mai arată DNA.


Intră acum și în grupul de