Maia Sandu ar fi cerut la București unirea Republicii Moldova cu România-presă


Intră acum și în grupul de

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi cerut președintelui Klaus Iohannis unirea Republicii Moldova cu România, potrivit publicației timpul.md din Republica Moldova.

În articolul publicat marți de publicația citată se arată că Maia Sandu a cerut la București unirea cu România deoarece aceasta se află într-o situație imposibilă. Inițial, Klaus Iohannis a refuzat cererea președintelui Republicii Moldova, însă în urma escaladării conflictului din Ucraina și vizitelor fulger ale liderilor UE la Chișinău și-a schimbat opinia.

Publicația citată arată că în contextul războiului ruso-ucrainean, România a reușit să convinga Bruxelles-ul ca Unirea cu Republica Moldova este unica soluție pentru securizarea graniței UE în sud-estul Europei și amintește că bombardamentele rusești au lăsat Chișinăul într-o pană de curent masivă, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni.

Mai mult, Republica Moldova se confruntă în prezent cu o serie de crize suprapuse: criza refugiaților, criza economică, criza de securitate și criza energetică, iar Guvernul de la Chișinău se dovedește a fi lipsit de instrumente de contracarare a dușmanilor externi.

Sursa citată menționează că și cei de la Bruxelles au înțeles la rândul lor că singura soluție de securitate pentru Republica Moldova este unirea cu România mai ales că UE nu poate finanța la veșnicie un stat fantomă fără perspective de redresare economică și supus influențelor nocive ale Federației Ruse.

Publicația amintită spune că la Chișinău oamenii vorbesc pe stradă că Unirea cu România e mai aproape ca niciodată în ultimii 30 ani, fiind în același timp singura soluție salvatoare pentru ieșirea din crizele suprapuse ce duc țara spre dezastru și că în condițiile black-out-ului energetic din Republica Moldova, doar România îi poate salva pe moldoveni de la o catastrofă umanitară.

.Publicația amintită o citează pe Maia Sandu care spune că singura cale este spre lumea liberă.

„Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a afirmat Maia Sandu.

În susținerea acestei teze, publicația amintește că recent Maia Sandu l-a primit oficial pe șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, care a efectuat o vizită de lucru la Chișinău unde cei doi au discutat despre transparentizarea activității Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, dezvoltarea unui mecanism de control parlamentar efectiv asupra domeniului securității naționale, creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile responsabile de securitatea spațiului informațional al țării și cooperarea regională și internațională eficientă.

Totodată, se menționează că și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost la Chișinău cu o delegație importantă a conducerii PSD unde a participat la Congresul Partidului Democrat care și-a schimbat denumirea în în Partidul Social Democrat European.

Mai mult, se arată partidul PAS din Republica Moldova s-ar putea transforma într-un USR, iar AUR are deja corespondent în Republica Moldova.

De menționat este că recent a fost dat publicității un studiu sociologic realizat în Republica Moldova ce arată că procentul persoanelor care ar vota pentru Unirea cu România a ajuns la 42%, record în ultimii 20 de ani.


Intră acum și în grupul de