Trei plutonieri jandarmi suceveni, in misiuni de mentinere a pacii in Kosovo


Intră acum și în grupul de

Trei subofiţeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava au fost selecţionaţi pentru a participa, începând cu luna decembrie a anului în curs, la misiunea internaţională de menţinere a păcii în provincia Kosovo sub egida Uniunii Europene (EULEX). Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, căpitan Bogdan Cornaci, Detaşamentul de jandarmi români, format din 115 luptători şi destinat să execute misiuni în cadrul forţei speciale de poliţie EULEX, în Kosovo şi-a încheiat instruirea specifică şi este pregătit pentru a se deplasa în teatrul de operaţii, urmând să înlocuiască contingentul care îşi va încheia misiunea în luna decembrie 2010.

Acesta a precizat că, cei trei jandarmi suceveni au fost selecţionaţi pe bază de voluntariat şi au participat la un stagiu de pregătire pentru misiuni internaţionale, la Şcoala de Aplicaţii a Jandarmeriei Române din Bucureşti şi la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare al Jandarmeriei Române de la Ochiuri (jud. Dâmboviţa). În cadrul acestuia au fost planificate şi executate evaluări parţiale, iar la final a fost organizat un examen cu probe la pregătirea de specialitate, instrucţia tragerii, educaţie fizică şi cunoaşterea limbii engleze, în urma căruia cei trei candidaţi suceveni au fost declaraţi admişi pentru a executa misiuni internaţionale.

Sucevenii participanţi la misiunea cu o durată de 6 luni sunt plutonier major Hriţ Iulian, de 38 de ani, căsătorit şi are un copil, angajat al Jandarmeriei Române din anul 1992 şi este specialist în întreţinerea şi funcţionarea mijloacelor auto, plutonier Timu Vasile, de 34 de ani, căsătorit şi are doi copii. Subofiţerul este încadrat de 6 ani la Postul de Jandarmi Montan Câmpulung Moldovenesc. Cel de al treilea este plutonier Prostire Neculai, de 32 de ani, căsătorit şi are un copil. Este angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava din anul 2004 şi a desfăşurat activităţi în cadrul Grupei Jandarmi Supraveghere şi Intervenţie Fălticeni.

În cadrul misiunilor internaţionale anterioare, alţi 5 jandarmi suceveni au desfăşurat misiuni în Kosovo. Unul dintre aceştia, plt. Preda Viorel, se află în provincie, urmând a reveni în ţară în cursul acestei luni.

Luni, 06 decembrie a.c., în prezenţa secretarului de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestorul de poliţie Ioan DASCĂLU şi a consilierului prezidenţial domnul Iulian FOTA, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a avut loc ceremonia Apelului Solemn al Detaşamentului de Jandarmi care va acţiona în cadrul misiunii Eulex, sub egida Uniunii Europene, în Kosovo.

Acesta este cel de-al doisprezecelea contingent care execută misiunea de menţinere a păcii în Kosovo, prestaţia jandarmilor români în teatrul de operaţii internaţional fiind apreciată atât de reprezentanţii O.N.U., care au acordat în fiecare an luptătorilor români medalia În serviciul păcii, cât şi de reprezentanţii Eulex.

În prima etapă a deplasării către Kosovo, au plecat marţi, cu mijloace auto, 75 de jandarmi (între care plt. maj. Hriţ Iulian şi plt. Prostire Neculai), iar alţi 40 de luptători (între care şi plt. Timu Vasile) vor ajunge în Kosovo peste două săptămâni.


Intră acum și în grupul de