Taxele și impozitele locale se măresc în municipiul Suceava. Taxa de salubritate crește la populație la 12 lei/lună. Ion Lungu: Le-am mai pișcat câte oleacă pentru că suntem cu mult sub alte primării


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat că majorarea taxelor și impozitelor locale include o creștere de 5,1 la sută, reprezentând inflația anului precedent, dar și alte cote adiționale, de la caz la caz.

„Le-am mai pișcat câte oleacă pentru că, cu toată majorarea pe care o avem, suntem cu mult sub alte primării. Noi am avut printre cele mai mici impozite și taxe locale din țară”, a explicat primarul.

El  menționat că de zece ani nu s-a mai făcut nici actualizarea la inflație și că taxele erau majorate cu inflația și apoi diminuate cu același procent.

Lungu a spus că și în aceste condiții de majorare, impozitele și taxele locale se mențin la cel mai mic nivel din țară.

Astfel, la impozitul persoanelor fizice la clădiri rezidențiale, cota de impozitare crește de la 0,09 la sută, la 0,107 la sută. Astfel, la un apartament cu o cameră impozitul crește de la 82 de lei la 102 lei, la un apartament cu două camere crește de la 147 de lei la 184 de lei, la un apartament cu trei camere crește de la 213 lei la 266 de lei, iar la un apartament cu patru camere crește de la 245 de lei la 307 lei.

Primarul a spus că nu i se par creșteri foarte mari ținând cont de majorarea prețurilor la energie, la utilități.

„Sunt niște sume modice. Chiar dacă lumea e sărăcită, n-are bani, nu cred că dezechilibrează financiar o familie”, a declarat Ion Lungu.

Impozitul pe clădiri crește cu 15 la sută, în timp ce impozitul pe terenuri crește de la 9.064 de lei/ ha la 11.330 de lei/ha.

Impozitul crește și la autovehicule, de exemplu la un autoturism cu capacitatea cilindrică de 2000 mc crește de la 200 de lei la 250 de lei.

„Nu cred că e un capăt de țară creșterea cu 50 de lei pentru un proprietar”, a spus Lungu.

El a arătat că din toate sumele care cresc el speră să se încaseze în plus 2-2,5 milioane de euro.

Taxa de salubritate crește la persoane fizice de la 9 lei la 12 lei/ lună, la persoane juridice de la 6 la 8 lei, iar la instituții publice de la 3 lei la 4 lei.


Intră acum și în grupul de