Mii de spectatori la Suceava la cea mai mare paradă din țară a obiceiurilor de iarnă


Intră acum și în grupul de

Mii de suceveni, dar și turiști au asistat, marți, la cea mai mare paradă din țară a obiceiurilor de iarnă în cadrul Festivalului Internațional al Obiceiurilor de Iarnă, eveniment care a reunit sute de urători din toate vetrele folclorice ale județului Suceava.

Manifestarea a debutat cu parada măștilor și a costumelor, pe artera principală a Sucevei, fiind deschisă de un grup de urători din Câmpulung Moldovenesc, cu buciumași și un plug tras de boi.

Cetele de urători şi mascaţi au trecut prin faţa Palatului Administrativ și au fost întâmpinaţi, în fața Muzeului de Științele Naturii, de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de primarul Sucevei, Ion Lungu, dar și de alți reprezentanți ai administrației județene și locale.

Aceștia au oferit colaci tradiționali tuturor grupurilor de urători.

Vedeta acestei ediții a festivalului a fost Malanca lui Ștefan  cel Mare din Vicovu de Sus, în care participanții, pe cai, au jucat o scurtă piesă de teatru popular în care au elogiat viața domnitorului.

În cadrul festivalului nu au lipsit tradiționalele momente cu „plugul”, iar muzicanţii au dat viață personajelor care au dansat „capra” sau „ursul”

Cetele de urători au prezentat și jocuri cu flăcări, dar şi malanca, o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt  baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul.

Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă este o manifestare cultural-artistică dedicată sărbătorilor de iarnă, parte a Programului „Crăciun în Bucovina” organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina”.

Spectacole similare de datini și obiceiuri de Anul Nou vor avea loc în această perioadă în numeroase localităţi din judeţul Suceava.


Intră acum și în grupul de