Medicii secțiilor oftalmologie și chirurgie plastică din SJU Suceava atenționează părinții: Petardele nu sunt jucării, aveți grijă de copiii dumneavoastră!


Intră acum și în grupul de

Medici ai Spitalului Județean de Urgență Suceava atenționează printr-un comunicat de presă că în fiecare an sosesc în unitățile de primire a urgențelor copii cu traumatisme diverse rezultate în urma utilizării petardelor și artificiilor și că, din păcate, unii pacienți rămân cu sechele pe viață subliniind că aceste traumatisme variază de la arsuri superficiale sau grave, la traumatisme oculare, perforații timpanice sau chiar amputații de degete în urma exploziilor.

Echipa de chirurgie plastică a Spitalului Județean Suceava formată din dr. Mircea Bordiniuc, dr. Ovidiu Rusu Ovidiu și dr. Clara Ibanescu menționează că traumatismele provocate de petarde și artificii sunt de cele mai multe ori dificil de tratat deoarece implică amputația sau avulsia degetelor, arsuri cutanate, zone dezmănușate unde pielea lipsește, fracturi deschise etajate, leziuni severe ale mușchilor, tendoanelor, nervilor și mai ales ale vaselor de sânge, care fac imposibilă replantarea degetelor pierdute.

„Îngrijirile medicale necesită intervenții complexe, repetate, spitalizare de durată, iar recuperarea este dificilă. Cel mai grav este că de cele mai multe ori victimele sunt copii. Vă rugăm să vă supravegheați copiii și să nu rămâneți indiferenți când vedeți copii nesupravegheați care folosesc petarde sau artificii ca pe niște jucării. Nu cumpărați astfel de produse pentru că, prin folosirea lor, participați involuntar la producerea de accidente grave ”, a transmis echipa de chirurgie plastică a Spitalului Județean Suceava.

Și echipa secției de oftalmologie a SJU Suceava formată din dr. Răzvan Dumitrescu și dr. Ana-Maria Neacșu subliniază că în sfera oftalmologică, anual, în perioada Revelionului apar numeroase traumatisme oculare cauzate de materiale pirotehnice.

„Unele sunt minore, dar de cele mai multe ori sunt grave și pot duce chiar la orbire ireversibilă sau chiar pierderea unui ochi. Îndemn la evitarea folosirii acestor materiale pirotehnice mai ales de către copii. O mică „distracție” de moment poate avea urmări grave tot restul vieții”, a transmis și echipa secției de oftalmologie.

SJU Suceava transmite sucevenilor să aibă grijă de viitorul copiilor și să nu folosească petarde sau artificii.


Intră acum și în grupul de