Tânăr împușcat în spate la Moldovița în timpul unei urmăriri în trafic după un șofer teribilist care a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor


Intră acum și în grupul de

Un tânăr de 21 de ani din Vatra Moldoviței a fost împușcat, sâmbătă seara, în spate în timpul unei urmăriri.

Astfel, sâmbătă seara în jurul orei 22:40, echipajul de poliție din cadrul Sectiei de poliție rurală Vama, fiind în exercitarea atribuțiunilor de serviciu și în acțiune pe linie rutieră pe raza localității Moldovița, a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism de teren înmatriculat în străinătate, prevăzut cu post de conducere pe partea dreaptă.

Datorită faptului ca șoferul nu a respectat semnalul și și-a continuat deplasarea, mărind viteza, polițiștii au plecat în urmărirea autovehiculului cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, pe drumul județean din localitate, șoferul fiind somat prin sistemul acustic, fără a fi posibilă utilizarea mijloacelor din dotare având în vedere rularea într-o zonă rurală locuită.

La un moment dat, autovehiculul de teren a virat și a pătruns pe un drum forestier greu accesibil și accidentat, polițiștii continuând urmărirea cu dificultate, dar somând conducătorul auto, prin amplificatorul autospecialei pentru a opri, în caz contrar urmând a fi folosit armamentul din dotare.

Șoferul urmărit nu s-a supus somațiilor legale, situație în care unul dintre polițiștii din echipaj a executat două focuri de averisment în plan vertical și apoi foc spre autovehicul, ulterior urmărirea fiind întreruptă deoarece drumul forestier era unul accidentat și nu putea fi parcurs cu autospeciala de poliție, iar autoturismul de teren avea un vantaj tehnic superior în aceste condiții.

La câteva minute de la acest eveniment, s-a primit un apel 112 de la o persoană anonimă prin care se sesiza că un tânăr este rănit, prezentând o plagă împușcată în zona spatelui.

Polițiștii au ajuns cu dificultate într-o zonă forestieră izolată, fiind solicitată și prezența unei ambulanțe.

Primul echipaj ajuns la fața locului a stabilit faptul că persoana împușcată este un tânăr de 21 de ani din Vatra Moldoviței, ce se afla în autovehiculul urmărit anterior de polițiști.  Acesta prezenta o plagă prin împușcare, fiind conștient și cooperant din punct de vedere medical, însă reticent în ceea ce privește oferirea unor date cu privire la șoferul vehiculului. De asemenea, acesta prezenta hană alcoolică.

În zonă au fost identificat și vehiculul urmărit, împotmolit într-un șanț. De asemenea, au fost identificați alți doi tineri, ambii de 21 ani, care au refuzat să colaboreze cu polițiștii în vederea clarificării situației.

Toți se aflau sub influența alcoolului, nu au dorit să comunice cine se afla la volan și nici motivul neopririi. În vehicul au fost identificate mai multe sticle de alcool.

Victima a fost transportată pe jos de către polițiști și personal medical până la ambulanță, fiind conștientă, fiind transportată la unitate medicală pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.

Cauza a fost prezentată unității de parchet competente ce a delegat sarcini de cercetare polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, fiind înregistrat dosar penal pentru clarificarea tuturor aspectelor, urmând a se dispune procedural.

Polițiștii suceveni atrag încă o dată atenția supra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială prin protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața.

Astfel, în ultimii trei ani, județul Suceava s-a înscris pe un trend descendent constant în ceea ce privește mortalitatea în accidente rutiere, viețile unor șoferi sau pietoni fiind salvate printr-un efort comun al autorităților, societății și mass-media, dar și printr-un act polițienesc ferm, adaptat riscurilor și vulnerabilităților identificate.

Doar în anul precedent polițiștii suceveni au reținut peste 5000 de permise de conducere, iar 217 șoferi au fost încarcerați în arestul IPJ Suceava pentru infracțiuni la regimul rutier.

„Deși mesajul de fermitate în aplicarea legii este unul cât se poate de clar și obiectiv, în continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice. Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire. Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi”, arată Poliția Județeană Suceava.


Intră acum și în grupul de