Consilierul județean Cezar Ioja: La Vatra Dornei situația este cruntă. Doar 11 la sută din turiștii care vizitează județul Suceava mai vin la Vatra Dornei. La Sărbătorile de Iarnă nu știu dacă a fost grad de ocupare de 50 la sută.


Intră acum și în grupul de

Consilierul județean PSD Cezar Ioja a atenționat, miercuri, în plenul Consiliului Județean Suceava că stațiunea Vatra Dornei a pierdut în ultimii ani gradul de atractivitate pe care îl avea, iar de sărbători gradul de ocupare a fost de circa 50 la sută.

Ioja a spus că vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a făcut afirmații că în perioada Sărbătorilor de Iarnă, în perioada Revelionului, județul a fost plin de turiști cu grad de ocupare 100 la sută.

„Vreau să-l întreb dacă a luat în calcul și zona municipiului Vatra Dornei”, a întrebat Ioja, iar Niculai Barbă a răspuns că atunci când a solicitat date cu privire la locuri libere răspunsul a fost că nu mai sunt.

Consilierul județean social-democrat a răspuns însă că realitatea nu este asta și că asemenea afirmații nu fac bine nimănui.

„De exemplu dacă un turist vrea să vină la Vatra Dornei și aude că e sută la sută grad de ocupare probabil nu-și mai dorește să vină. Realitatea pentru Vatra Dornei este cruntă. Nu știu dacă a fost 50 la sută grad de ocupare inclusiv în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Per total, municipiul Vatra Dornei, la zece luni, are cea mai mică adresabilitate. Doar 11,2 la sută dintre turiștii care au vizitat județul Suceava au venit la Vatra Dornei în condițiile în care acum 15-16 ani Vatra Dornei era la 30 la sută din total turiști la sosiri și 50 la sută la înnoptări. Din păcate, localitatea suferă din punctul acesta de  vedere”, a spus Ioja.

El a mai arătat că municipiul Vatra Dornei are și cea mai mare scădere demografică, de 8,5 la sută, în condițiile în care zona Rădăuți, Vicov, Cajvana este o creștere de 10 la sută, iar județul Suceava are creștere demografică, fiind între cele trei din țară cu creștere demografică.

„Au plecat investitori, ne pleacă oamenii. Din păcate stăm prost la sosiri, la turiști”, a spus consilierul județean.

El a arătat că ar vrea ca în strategia de dezvoltare a județului să fie implicată mai mult zona Vatra Dornei, să fie purtate discuții cu cei care conduc localitatea pentru că trebuie investiții în infrastructura turistică, trebuie organizate evenimente, trebuie promovată zona.

Gheorghe Flutur a răspuns că în ceea ce privește statistica legată de gradul de ocupare cei de la Biroul de Turism sună și se interesează în legătură cu numărul locurilor de cazare și li s-a răspuns că sunt ocupate.

El a mai arătat că anul acesta nu a fost nici zăpadă.

Mai mult, el a spus că a făcut demersuri pentru tichetele de vacanță care au fost un sprijin pentru cei din Dorna.

Președintele Flutur a mai adăugat că autoritățile județene s-au implicat direct și indirect în reabilitarea cazinoului din Vatra Dornei care va trebui să devină un magnet vorbind cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților care să organizeze fel de fel de evenimente pentru că e un edificiu care trebuie să atragă.

„Am văzut în această iarnă lipsa locurilor unde să-ți petreci altfel timpul liber. Sunt stațiuni în țară unde prin sectorul privat s-a investit mult pentru activități în caz de vreme rea sau când nu e zăpadă. Noi am făcut cabane, am făcut ciubăr, dar mai puțin pentru divertisment. Îți arată viața că trebuie să faci mai mult. I-am ajutat să facă un bazin de înot la Dorna. Nu e suficient, trebuie făcut mult mai mult. Eu sper ca OMD-urile să-și facă treaba și să treacă la promovare mai puternică”, a declarat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de