Proiectul ISPA va fi finalizat cu 6 luni mai tarziu decat termenul prevazut (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Şase luni. Cu atât a fost necesar să fie prelungită finalizarea proiectului ISPA derulat în municipiul reşedinţă de judeţ, pentru ca probele tehnologice să fie efectuate în condiţii normale şi nu de iarnă.

Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, proiectul ISPA, început la sfârşitul anului 2007 şi care trebuia să fie încheiat la 31 decembrie este aproape finalizat şi sunt întârzieri doar în cazul efectuării de probe tehnologice. „Trebuie făcute probele tehnologice în condiţii normale şi nu de iarnă. Pentru că la noi iarna durează şase luni ne-am luat o marjă de siguranţă astfel încât în perioada aprilie-iunie să fie făcute aceste probe”, a explicat edilul-şef.

El a subliniat că acest proiect se finalizează aproape în termenul stabilit, ceea ce este o performanţă şi a adăugat că municipalitatea nu a avut cum să intervină pe lângă firmele constructoare întrucât acesta este un proiect pe fonduri de preaderare şi controlul aparţine unităţii de implementare a proiectului.

Lungu a spus însă că şedinţele săptămânale pe care le organiza cu firmele ce implementează proiectul au contribuit mult la menţinerea unui ritm de lucru alert. „Am lucrat cu zăhărelul şi cu biciul”, a spus primarul. În ceea ce priveşte întârzierea programului primarul a arătat că „judecata o va face Comisia Europeană”.

Proiectul ISPA de la Suceava are o valoare de 52,7 milioane de euro, din care 33,4 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile asigurate de Uniunea Europeană, alte 12,5 milioane de euro asigurate de la Guvern, din care 4 milioane de euro de la Fondul Naţional de Preaderare, iar 6 milioane de euro sunt asigurate de municipalitate, în urma angajării unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW.

Proiectul, care a început la sfârşitul anului 2007, prevede reabilitarea şi modernizarea reţelei de apă pe o lungime de 34 de kilometri, extinderea reţelei pe o lungime de 10 kilometri, reabilitarea canalizării pe o lungime de 68 de kilometri şi extinderea pe o lungime de 10 kilometri şi modernizarea Staţiei de epurare a apelor uzate.


Intră acum și în grupul de