Ministerul Apărării neagă că o rachetă rusească ar fi traversat spațiul aerian românesc: Cel mai apropiat punct al rachetei a fost înregistrat la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.


Intră acum și în grupul de

Ministerul Apărării Naționale al României a negat, vineri, că o rachetă de croazieră rusească lansată de pe o navă din Marea Neagră ar fi survolat spațiul aerian al României.

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”, se arată într-un comunicat al MApN.

Potrivit sursei citate, „cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță”.

Totodată, se menționează că autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații.

„În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție”, se mai arată în comunicat.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

„Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, arată MApN.

Comandantul-şef al Forţelor Armate al Ucrainei, Valeri Zalujni, a transmis pe canalul său Telegram că două rachete au traversat spaţiile aeriene ale Republicii Moldova şi României, în jurul orei 10:30 şi apoi au reintrat pe teritoriul ucrainean la punctul de trecere a frontierei dintre cele trei ţări.


Intră acum și în grupul de