Gheorghe Flutur a semnat în prezența premierului Nicolae Ciucă contractul de 40,7 de milioane de euro de realizare de 494 de kilometri de piste de bicicletă prin PNRR


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat, joi, cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în prezența premierului Nicolae Ciucă, contractul de 40,7 milioane de euro pentru realizarea de piste de bicicletă prin PNRR.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la ceremonia semnării contractelor pentru dezvoltarea cicloturismului dovedește continuarea măsurilor din PNRR.

„Călătoria în natură cu bicicleta se poate face nu doar pentru sport și recreere, ci și pentru deplasarea către sau de la serviciu pe un traseu amenajat prietenos cu mediul și care păstrează și conservă natura”, a spus premierul.

El a menționat că aceste trasee cicloturistice au ca scop accesibilizarea zonelor turistice și dezvoltarea infrastructurii aferente și se va încuraja folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că prin încheierea acestor contracte se îndeplinesc toate jaloanele pe care le avea ministerul în obiectiv.

El a subliniat că cele patru trasee cicloturistice ce vor fi amenajate prin PNRR includ obiective importante, între acestea fiind mănăstirea Putna.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că proiectul semnat vizează un traseu de pistă de bicicletă organizat pe teritoriul a trei județe, Suceava, Bistrița-Năsăud și Mureș cu o valoare totala de 40,7 milioane de euro fără TVA.

De precizat este că din lungimea totală de 494 de km a proiectului, pe teritoriul județului Suceava sunt 193 de km, valoarea aferentă fiind de 15,9 milioane euro.

În cadrul acestui proiect CJ Suceava s-a asociat pe teritoriul județului Suceava cu 20 de primării și anume Brodina, Straja, Vicovu de Sus, Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Frumosu, Moldovița, Sadova, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Pojorâta, Ciocănești, Iacobeni, Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei și Coșna.

„De remarcat faptul că majoritatea sunt stațiuni turistice, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Sucevița fiind stațiuni turistice de interes național. Acest proiect presupune construirea de piste de biciclete cu o lățime de 1,5 m iar cheltuielile eligibile se referă la lucrări de terasare și reabilitare teren, lucrări de asfaltare sau pietruire, după caz, cheltuieli cu asistența tehnică și proiectare, marcaje și indicatoare de traseu, alte cheltuieli de investiții și organizare de șantier”, a arătat președintele Flutur.

Traseul pornește din frontiera cu Ucraina, de la Brodina, apoi Vicovu de Sus și urmărește o serie de rute cultural-turistice printre care se află mănăstirile Putna, Sucevița, Moldovița, localități incluse în rutele gastronomice (Fundu Moldovei – Ținutul Huțulilor), localități cu produse tradiționale din Bucovina (Câmpulung Moldovenesc), gospodării tradiționale (Brodina și Ciocănești) , stații de cale ferată (Putna, Câmpulung Moldovenesc, Mestecăniș, Vatra Dornei și Poiana Stampei).

„Vom încuraja acesta formă de turism mai ales că se suprapune în procent de 71% pe Via Transilvanica, adică 136,3 km. În felul acesta creăm încă o pârghie de dezvoltare a turismului, în special pe zona montană, unde suntem convinși că vor apărea noi unități de cazare și servicii de turism specific”, a declarat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de