Ministrul Transporturilor spune că proiectul tehnic al autostrăzii A7 de a Pașcani-Siret trebuie să fie finalizat în acest an


Intră acum și în grupul de

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis într-un răspuns la o întrebare a deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan că proiectarea autostrăzii A7 trebuie să fie finalizată în acest an.

Deputatul Ioan Bălan a solicitat ministrului Transporturilor informații privind stadiul de pregătire a proiectului autostrăzii Pașcani-Suceava-Siret și dacă există posibilitatea declanșării procedurilor de desemnare a constructorului până la finalul acestui an.

Printre proiectele vizate conform metodologiei Programului lnvestițional se enumeră proiectul nou de investiții „Legătura rutieră rapidă Pașcani – Suceava – Siret”, cuprins în cadrul Priorității nr. 1 Îmbunătățirea conectivității primare rutiere, Obiectiv specific – Dezvoltarea unei rețele TEN-T sustenabile, reziliente în fața schimbărilor climatice, inteligente, sigure și intermodale (FEDR).

Ministrul arată că pentru cele două segmente ale proiectului costurile cu TVA sunt de 504,3 milioane de euro pentru tronsonul Pașcani-Suceava care va avea 60,5 kilometri și de 255,9 milioane de euro pentru Suceava-Siret, cu o lungime de 41 de kilometri cu precizarea că alocarea financiară împărțită în cota de finanțare UE (40%)  și buget de stat poate fi stabilită la momentul semnării contractului de finanțare.

Grindeanu mai arată că pentru Autostrada Pașcani – Suceava, contractul de servicii „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Executie pentru Drum Expres Pașcani – Suceava” a fost semnat în data de 21.09.2020 cu Asocierea Search Corporation S.A. – Egis Romania S.A  EGIS INTERNATIONAL SAS, iar ordinul de începere a activității de proiectare a fost emis în data de 26. 0.2020., iar în prezent, contractul de servicii este în derulare. Pentru acest segment în luna aprilie 2021 a fost emis Avizul Consiliului Tehnico-Economic al C.N.A.l.R. – S.A. -Analiza  Multicriterială  de  Traseu  Etapa  I, iar în luna iulie  2021  a  fost  emis  Avizul Consiliușui Tehnico-Economic al C.N.A.l.R. – S.A. – Analiza Multicriterială de Traseu Etapa II.

„Termenul estimat pentru finalizarea contractului de servicii este luna decembrie 2023, iar termenul estimat pentru lansarea procedurii de atribuire a contractului de execuție a lucrărilor este Trim I 2024”, a menționat ministrul.

În ceea ce privește segmentul Suceava-Siret datele de atribuire și de avizare sunt similiare având la fel, termen estimat pentru finalizarea contractului de servicii luna decembrie 2023, iar termenul estimat pentru lansarea procedurii de atribuire a contractului de execuție a lucrărilor fiind primul trimestru al anului 2024.

Ministrul Grindeanu îi mai spune deputatului PNL Ioan Bălan că la începutul anului 2022, CNAIR a formulat anumite propuneri de amendare a cadrului legislativ aplicabil, acestea concretizându-se în legislația din domeniul investițiilor publice.

„Astfel, pentru atingerea obiectivelor și încadrarea în termenele asumate prin PNRR, pentru încadrarea în termenele asumate prin programele operaționale, precum și pentru evitarea pierderii finanțării pentru astfel de proiecte au fost aprobate măsuri legislative care să conducă la implementarea mai rapidă a proiectelor de investiții publice”, a mai arătat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.


Intră acum și în grupul de