Un milion de euro pentru ridicarea unei Case Polone, la Solonetu Nou

După ce Senatul Republicii Polonia a aprobat finanţarea, la Soloneţu Nou se va realiza un proiect de anvergură. Este vorba despre construcţia unei clădiri pentru membrii comunităţii poloneze din această localitate, dar care va putea fi utilizată şi de cei care vizitează zona. Pentru acest proiect s-au alocat peste un milion de euro, ceea ce înseamnă că statul polonez va susţine integral ridicarea Casei Polone „Dom Polski” din Soloneţu Nou.

„Este un proiect ambiţios şi în acelaşi timp util, mai ales că la Soloneţu Nou se află cea mai mare comunitate de etnici polonezi, aproape 900. Trebuie spus că aici funcţionează şi ansamblul Solonczanka, în cadrul căruia activează peste 100 de copii şi tineri, iar finalizarea construcţiei clădirii îi va ajuta extrem de mult în munca lor. Tot aici vor fi organizate şi manifestările culturale ale polonezilor, din care amintesc doar Ziua Recoltei şi Ziua Independenţei Poloniei”, a declarat deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Acceptul pentru investiţia de la Soloneţu Nou a venit în urma unei vizite a deputatului Longher la Varşovia, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este de doi ani.

La final, clădirea va avea o sală de spectacole cu 350 de locuri, 12 camere de cazare şi un apartament, precum şi o sală pentru muzeu şi o bibliotecă.
Aceasta este a opta Casă Polonă din România, după cele de la Păltinoasa, Cacica, Poiana Micului, Vicşani, Siret, Suceava şi Bucureşti.

Mai trebuie adăugat că investiţia de la Soloneţu Nou vine după alte două mari proiecte finanţate de statul polon. Este vorba de şcoala de la Poiana Micului, unde s-au investit aproape două milioane de euro, şi drumul Cacica – Soloneţu Nou, pe o distanţă de 9,6 km, acolo unde s-au cheltuit aproape două milioane de dolari, la nivelul anului 1997.

loading...