Bugete orientative pentru medicii de familie


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie vor avea un buget pentru prescrierea medicamentelor în regim compensat şi gratuit, similar celui existent la farmacii, şi în care vor trebui să se încadreze, stipulează noul contract-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în 2011. Astfel, medicii vor trebui să decidă cui să dea medicamente compensate şi gratuite şi cui nu deoarece banii nu vor ajunge pentru toţi. Medicii de familie suceveni sunt iritaţi de această măsură.

În opinia lor, noua reglementare este împotriva legislaţiei şi contra intereselor pacienţilor.

Medicul Irina Badrajan spune că îi este cu neputinţă să hotărască care dintre pacienţi vor trebui să primească medicamente şi care nu, deoarece, prin jurământul lui Hipocrate şi calitate de medici, trebuie să respecte o anumită deontologie profesională. „Toţi bolnavii au dreptul la tratament, la medicamentele aferente afecţiunii lor. Plafonul va fi destul de scăzut, iar noi vom fi condiţionaţi de el. Nerespectarea lui va însemna sancţionarea noastră”, este de părere Irina Badrajan.

Pe de altă parte reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au explicat că medicilor de familie li se vor repartiza bugete orientative pentru medicamente, iar acestea nu le limitează cu nimic activitatea. Acest lucru înseamnă că, oficial, nimeni nu va păţi nimic dacă depăşeşte bugetul.

Totuşi, medicii suceveni nu cred acest lucru şi sunt convinşi că vor suporta sancţiuni dacă vor cheltui mai mult decât le este alocat. Medicii de familie se întreabă ce rost mai are plafonul dacă nu vor exista controale şi dacă scopul nu este limitarea prescrierilor. Ei sunt de părere că acest buget care li se impune nu are alt rol decât cel al economiei, făcută cu preţul sănătăţii pacienţilor.
În judeţul Suceava activează 291 de medici de familie.


Intră acum și în grupul de