IPS Calinic spune că este imposibil să fie miruiți de șapte ori miile de credincioși care vin la Taina Sfântului Maslu


Intră acum și în grupul de

IPS Calinic a explicat, luni, că nu se pot mirui de șapte ori credincioșii care participă la Taina Sfântului Maslui și că de miruirea de șapte ori ar putea beneficia doar câțiva dintre participanții bolnavi.

Un credincios l-a întrebat pe ierarh de ce nu se miruiește fiecare credincios la sfârșitul slujbei de 7 ori, așa cum se procedează în alte zone, respectiv pe frunte, pe gât, pe obraji, pe mâini, având în vedere că sunt mulți preoți cu care slujiți împreună.

Credinciosul spune că sunt mulți preoți la aceste slujbe și că dacă ar fi miruiți de șapte ori mulți credincioși ar pleca de la slujbă cu mai multă liniște în suflet și în trup.

În răspuns, IPS Calinic spune că toți credincioșii care participă la Taina Sfântului Maslu trec pe la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, unde sunt și miruiți cu untdelemn sfințit.

„Pentru a mirui de șapte ori câteva mii de credincioși, sincer, mi se pare imposibil, chiar dacă sunt mulți preoți. Se miruiesc de șapte ori patru, cinci bolnavi, dar nu atâtea mii care participă la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou””, a arătat IPS Calinic.

Mai mult, ierarhul spune că deși untdelemnului sfințit i se dă o valoare vindecătoare, această „putere” este în strânsă legătură cu rugăciunile care sunt rostite asupra lui, ungerea fiind doar actul exterior, văzut, al lucrării tainice, nevăzute, de binefacere din partea lui Dumnezeu.

„Însuși Mântuitorul, la Cina cea de Taină, când Petru a cerut să îi spele nu doar picioarele, ci și mâinile, și capul, i-a răspuns: „Cel ce a făcut baie n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci este curat tot.””, a precizat IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de