Direcția Silvică Suceava spune că se fură o căruță de lemne de pe 100 de ha din pădurile pe care le administrează. Furturile de lemn au scăzut de la an la an


Intră acum și în grupul de

Volumul tăiat ilegal identificat și înregistrat la Direcția Silvică Suceava ca urmare a controalelor efectuate în anul 2022 este de 2334 mc, un volum ce a scăzut, an de an, datorită eforturilor susținute ale silvicultorilor suceveni, a transmis joi Direcția Silvică Suceava în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Suceava care a avut ca temă situația din silvicultură.

Astfel, potrivit materialului prezentat în ședință, volumul tăiat ilegal în cadrul DS Suceava, la 100 ha reprezintă 0,001 din volumul rezultat din creșterile anuale, iar la hectar reprezintă 0,00001 mc din volumul rezultat din creșterile anuale.

Se fură „o căruță de lemne la 100 ha de pădure”, arată DS Suceava.

Potrivit sursei citate, cei mai reprezentativi indicatori pentru a analiza în fiecare an evoluția reală a tăierilor ilegale de arbori, sunt volumul tăiat ilegal raportat la ha și volumul tăiat ilegal raportat la 100 ha.

Astfel, la Direcția Silvică Suceava în anul 2022, dat ca exemplu, volumul tăiat ilegal raportat la ha este de 0,0069 mc/ha, raportat la 100 de ha acest volum reprezintă 0,69 mc/100 ha.

Urmare a măsurilor dispuse la nivelul Direcției Silvice Suceava în anul 2022, au fost efectuate de către personalul silvic un număr de 4321 acțiuni privind controlul circulației materialelor lemnoase și tăieri ilegale de arbori, precum și controlul instalațiilor de debitat, fiind încheiate un număr de 409 contravenții silvice, cu o valoare a amenzilor de 695.500 lei.

De asemenea, au fost încheiate de către personalul silvic un număr de 101 infracțiuni silvice privind tăierile ilegale de arbori.

Totodată, se arată că, urmare a verificărilor și constatărilor făcute de către delegații Direcției Silvice Suceava, numai în ultimii 5 ani, la nivelul Direcției Silvice Suceava, au fost aplicate personalului silvic un număr de 245 măsuri administrativ disciplinare în cazul abaterilor săvârșite (din care 5 cazuri au reprezentat suspendări din funcție și alte 11 cazuri au reprezentat desfaceri ale contractului individual de muncă).

În baza Regulamentului privind paza fondului forestier la Direcția Silvică Suceava au fost efectuate în anul 2022 un număr de 1968 controale de fond și parțiale, obiectivul acestor inspecții fiind verificarea permanentă a suprafețelor de pădure arondate unui număr de 389 cantoane silvice din cadrul celor 24 de ocoale silvice.

„S-a acţionat fără jumătăţi de măsură, fără compromisuri inventate, şi toţi cei care s-au făcut vinovaţi de furt, de neglijenţă, de sprijin pentru cei care au furat, au plătit”, a transmis Direcția Silvică Suceava.

De menționat este că în ceea ce privește volumul de lemn tăiat ilegal la 100 de hectare, Direcția Silvică Suceava este pe locul 29 în țară din cele 41 de direcții silvice.


Intră acum și în grupul de