ISU Suceava: Nouă explozii și 100 de intervenții la scăpări de gaze naturale în ultimii doi ani în Suceava. Prefectul județului anunță că în următoarele zece zile vor fi verificate instalațiile de gaze naturale din municipiul reședință de județ


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat, luni, de îndată, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava ca urmare a exploziei produse luni dimineața la un apartament din municipiul reședință de județ.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență reprezentanții ISU Suceava au prezentat o situație cu privire la acest tip de eveniment.

„Datele comunicate nu au fost de natură să ne confere a stare de confort, de siguranță. În perioada 2020 – martie 2023, la nivelul județului s-au înregistrat 9 explozii neurmate de incendiu, pe fondul acumulărilor de gaze și a consumării accidentale a acestora în urma inițierii cu o sursă de natură electrică (întrerupător) sau flacără deschisă în spații închise (provenită de la o brichetă/chibrituri). În aceeași perioadă de referință s-au înregistrat 100 intervenții pentru asigurarea/supravegherea zonei ca urmare a acumulării/scăpării de gaze combustibile, marea majoritate pe teritoriul municipiului Suceava”, a precizat prefectul.

Moldovan a arătat că în urma analizei s-a desprins astfel concluzia că în zona utilizatorului final, al celui casnic, exploatarea instalațiilor de gaze naturale nu se realizează în condiții dintre cele mai bune.

„Este firesc să ne punem întrebarea ce nu este în regulă, ce poate fi îmbunătățit astfel încât evenimente precum explozia produsă la sfârșitul anului trecut în cartierul Burdujeni să nu se mai repete”, a declarat prefectul.

Alexandru Moldovan a anunțat că va semna ordinul prin care o comisie de verificare alcătuită din reprezentanții ISU, ITM, ai Inspectoratului Județean în Construcții, ai Primăriei Suceava și furnizorului de gaze naturale va desfășura timp de 10 zile activitate pe raza municipiului Suceava.

„Ne interesează în primul rând modul în care sunt exploatate instalațiile de utilizare ale gazelor naturale de către consumatorii vulnerabili, cu precădere persoanele în vârstă, precum și modul în care s-au executat verificările și reviziile acestor instalații prin firmele autorizate. Funcție de concluziile rezultate, vom stabili măsuri și acțiuni care să conducă la remedierea deficiențelor și asigurarea unui climat de siguranță pentru comunitate”, a spus Alexandru Moldovan.

Prefectul de Suceava a făcut un apel către toți cetățenii să trateze cu maximă atenție și responsabilitate această problemă a utilizării gazelor naturale.

„În același timp, solicit ferm tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniu să fie mult mai prezente în spațiul public în ceea ce privește diseminarea măsurilor de prevenire”, a concluzionat Moldovan.


Intră acum și în grupul de