O boală sistemică rară, amiloidoza, poate fi acum diagnosticată la Laboratorul de Medicină Nucleară al SJU Suceava printr-o metodă non-invazivă


Intră acum și în grupul de

Spitalul Județean de Urgență Suceava a anunțat, marți, printr-un comunicat de presă că scintigrafia cu difosfonați, o metodă non-invazivă, inclusă în algoritmul de screening și diagnosticare al Amiloidozei cu transtiretină, este un tip de investigație ce se regăsește în portofoliul de investigații disponibile din cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară al Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Potrivit sursei citate, amiloidoza este o boală sistemică rară, care apare atunci când organismul nu poate descompune proteinele amiloide rezultând în depunerea acestora la nivelul țesuturilor și organelor.

„Afectează diverse părți ale corpului și poate apărea ca o consecință normală a procesului de îmbătrânire, secundar unei patologii sau ca rezultat al unei mutații genetice ce generează anomalii în metabolismul proteic. Amiloidoza ereditară, care afectează de obicei sistemul nervos, inima și rinichii, apare cel mai des atunci când ficatul secretă o proteină anormală numită transtiretina. Este o boală progresivă, debilitantă și în ultimă instanță fatală. Tratamentul specific este costisitor și pentru a putea fi administrat și totodată decontat de Casa Națională de Sănătate este necesară parcurgerea unor etape de diagnostic, printre care este inclusă și scintigrafia cu difosfonați sau tetrofosmin”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, a precizat că recent, în Laboratorul de Medicină Nucleară al SJU Suceava, în cadrul Centrului de diagnosticare și tratament al Amiloidozei coordonat de dr. Daniela Neagu, medic primar neurolog împreună cu dr. Ramona Rusu, medic primar cardiolog, a fost investigat un caz de amiloidoza ereditară prin scintigrafie cu Tc99m-difosfonat.

„ Fixarea radiofarmaceuticului în aria de proiecție cardiacă (scintigrafia corp întreg) similară fixării costale sau peste fixarea costală este diagnostica pentru acest tip de patologie. Pentru reducerea rezultatelor scintigrafice fals pozitive, se poate efectua suplimentar achiziție SPECT/CT. Astfel se diferențiază dacă fixarea este la nivel miocardic, circulant sau extracardiac”, se precizează în comunicat.

Colectivul Laboratorului de Medicină Nucleară al SJU Suceava este format din : dr. Guțu Mihai – medic primar Medicină Nucleară, dr. Guțu Mihaela – medic specialist Medicină Nucleară, asistenți principali Florea Ramona Ioana Oanea, Murariu Loredana, Ilețchi Florentina. 


Intră acum și în grupul de