Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, cere ministrului Sănătății să declanșeze o anchetă la SJU Suceava


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, a solicitat, joi, în cadrul unei conferințe de presă organizată în curtea SJU Suceava ca Ministerul Sănătății să declanșeze o anchetă la SJU Suceava în cazul nerespectării legislației privind programul de chirurgie cardio-vasculară prin subprogramul de radiologie intervențională după ce medicii Paul Turcoman și Laurian Blaga au fost mutați pe secția de cardiologie.

El a spus că Suceava are o șansă uriașă să aibă niște medici extraordinari, să aibă dotări excepționale pe trei etaje pe secția de Chirurgie, iar din cauza lipsei de înțelepciune a conducerii spitalului acești medici lucrează în altă parte decât acolo unde pot și au salvat nenumărate vieți

„Este o chestiune de viață și de moarte. Acești medici de excepție nu sunt șpăgari, nu au un renume prost în oraș, care au salvat cazuri complicate de la moarte sigură și sunt împiedicați să ajute bolnavii în stare gravă. Mor oameni”, a spus Ungureanu

El a declarat că a vorbit cu medici de pe această secție care nu sunt parte a acestui conflict și care i-au spus cu lacrimi în ochi că dacă cei doi medici ar fi fost lăsați să-și vadă de meserie nu ar fi murit oameni.

„În ce situație este un medic care vede că un pacient moare pentru că nu poate fi salvat de cei doi medici? Este paralizat de faptul că există un ordin administrativ abuziv din partea șefului de secție prin care anumite cazuri să nu ajungă la acești medici chiar dacă din expertiza medicală dovedită sunt cei mai pricepuți”, a spus deputatul.

Potrivit lui Ungureanu o problemă majoră este că managementul Spitalului Județean Suceava nu a asigurat materialele necesare pentru tratament intervențional, iar mulți pacienți ar fi fost transferați la Iași în stare gravă întrucât la SJU Suceava nu se puteau efectuat intervenții.

Mai mult, el a spus că după ce cei doi medici au fost îndepărtați, secția respectivă lucrează sub normele prevăzute de legislație întrucât trebuie să aibă cel puțin doi medici și o asistentă.

Deputatul Emanuel Ungureanu consideră că managerul dr. Alexandru Calancea a distrus programul de chirurgie intervențională la Suceava.

„Ministerul Sănătății trebuie să vină aici și să constate gravele încălcări ale legii și că viața pacienților a fost pusă în pericol în condițiile în care MS finanțează foarte bine programul de infarct miocardic”, a spus Ungureanu care a menționat că va trebui ca și CAS Suceava să facă verificări privind folosirea fondurilor

„Manageri mai găsim, dar mă interesează pe mine ca aparținător al unor părinți în vârstă pentru tot ce înseamnă Suceava medicală să existe medici cardiologi, să fie aduși medicii Turcoman și Blaga pe secția unde au salvat peste 3200 de vieți și să li se creeze climatul necesar”, a mai spus deputatul Emanuel Ungureanu.

El consideră că pacienții vin pe secția de cardiologie cu groază și că situația este extrem de gravă.

Ungureanu a menționat că este bătaie pe medici cardiologi în Europa, iar cei doi pot fi oricând ofertați.

El spune că un manager înțelept ar fi trebuit să găsească soluții pentru ca această situație să nu existe.

„Dr. Calancea este pentru mine istorie pentru că a încălcat legea și a încălcat dreptul la viață al unor pacienți”, a mai spus Ungureanu.


Intră acum și în grupul de