Dispută în CL Suceava pe gratuitatea încărcării mașinilor electrice. Cușnir: Sunt favorizați cei înstăriți care își permit mașini electrice. Lungu: Și cei din clasa de mijloc vor să-și cumpere mașini electrice


Intră acum și în grupul de

Consilierul local Dan Ioan Cușnir a apreciat, joi, în plenul Consiliului Local Suceava că oamenii bogați care își permit să achiziționeze mașini electrice sau hibrid sunt cei care vor beneficia de gratuitate la încărcare potrivit proiectului supus analizei în ședință.

Cușnir l-a întrebat pe primar dacă gratuitatea pentru încărcarea autovehiculelor electrice este prevăzută în proiect, iar acesta a răspuns că nu, ci că este o măsură de încurajare pentru achiziția de mașini electrice.

Consilierul local PSD i-a spus primarului că este o fractură de logică pentru că cei care își permit să achiziționeze mașini electrice sunt oameni cu bani, în timp ce clasa medie achiziționează de regulă mașini second hand.

„Persoane înstărite își achiziționează autoturisme electrice și noi creștem discrepanța oferind gratuitate pentru persoanele înstărite care își permit să achiziționeze mașini electrice”, a spus Cușnir.

El a arătat că cea mai mare parte a sucevenilor își achiziționează mașini second hand, iar dacă își achiziționează mașini noi încă nu-și permit să achiziționeze autoturisme electrice sau hibrid.

„Este total eronat să încurajăm oamenii înstăriți din taxele și impozitele tuturor sucevenilor. Asta nu e încurajare, ci favorizarea oamenilor înstăriți în detrimentul celor care nu au suficiente venituri”, a spus Cușnir.

În replică primarul Ion Lungu a spus că și municipiul Suceava merge spre Europa, spre energia verde.

„Vreau să vă spun că nu numai bogații, chiar  oameni de mijloc își iau autoturisme electrice sau hibrid. Vreau să funcționeze acest program Rabla local să nu mai dăm posibilitatea la toți oamenii să aducă toate rablele din Europa care ne-au invadat drumurile și nu mai putem circula de ele. Soluția este un transport civilizat, verde. Noi ca oraș aflat în cele 100 de orașe europene ne-am angajat la aceste proiecte pe energie verde. Aici nu e vorba numai de oameni bogați, e vorba și de instituții publice, dar vreau să vă spun că oameni din clasa mijlocie, și cunosc mulți, care vor să-și ia mașini electrice ca perspectivă”, a spus Lungu.

El a subliniat că este bine să fie încurajat transportul electric dacă se dorește ca Suceava să fie un oraș verde.

„E bine să dezvoltăm orașul pe energie verde, pe reducerea poluării și nu este o țintă de a-i avantaja pe cei bogați”, a spus Lungu.


Intră acum și în grupul de