Percheziții ale Parchetului European la Biroul Vamal Siret în cazul unui circuit fraudulos pentru import de tutun destinat unor țări non UE, dar care ar fi fost vândute în țări ale UE


Intră acum și în grupul de

Parchetul European (EPPO) prin structura din Iași efectuează, marți, 4 aprilie 2023, opt percheziții, inclusiv la sediul Biroului Vamal Siret și la domiciliul funcționarilor vamali, în cadrul unei anchete privind o schemă de fraudă vamală orchestrată către Evitați plata impozitelor și taxelor vamale la tutunul importat, anunță EPPO

Potrivit anchetei, mai multe persoane fizice și companii din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (narghilea și tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite și Turcia.

Aceste produse din tutun erau aparent destinate țărilor terțe (non-UE), cum ar fi Ucraina și Kazahstanul, și, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plății taxelor până când mărfurile sunt achiziționate în țara de destinație finală.

În realitate, însă, conform dovezilor colectate, mărfurile nu au părăsit zona UE, ci au fost vândute ilegal pe piața neagră în unele țări UE, inclusiv Belgia și Germania. Acest lucru s-ar fi făcut cu complicitatea vameșilor români de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la granița României cu Ucraina.

Potrivit anchetatorilor, între iunie 2017 și ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat și transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (șase) și Cehia (unul). Anchetatorii cred că autovehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca transportatori de tutun au fost în realitate goale, pentru a simula tranzitul către țări terțe și a se sustrage de la plata taxelor și taxelor vamale.

În consecință, bunurile au fost vândute în țările UE cu profituri uriașe, eludând în același timp taxe, accize și TVA. Se estimează că schema a cauzat prejudicii de peste 650.000 de euro doar în taxe vamale.

Perchezițiile de marți sunt efectuate de către procurorii delegați europeni ai biroului Iași al EPPO, alături de ofițeri de poliție judiciară din structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în România, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, precum si de către vameșii din cadrul Autorității Vamale Române.

Pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului național și al UE, oamenii legii au pus sechestru imobiliar pe cinci proprietăți și numerar în diferite valute, printre care euro, dolari americani, leu românesc și grivnă ucraineană.

Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele judecătorești române competente, arată EPPO.


Intră acum și în grupul de