Polițiștii suceveni au reținut în arest un tânăr bucureștean care a înșelat un sucevean cu 3500 de lei prin „Metoda OLX”


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava a anunțat, miercuri, reținerea unui tânăr bucureștean care a înșelat un sucevean cu suma de 3.500 de lei prin „Metoda OLX”.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Suceava, comisar șef Ionuț Epureanu, a arătat că realizarea cumpărăturilor on-line a devenit din ce în ce mai ușoară și că tot mai mulți cumpărători se orientează spre acest tip de comerț având în vedere timpul economisit prin rapiditatea tranzacțiilor chiar la distanțe mari.

Astfel, pentru toată lumea, acestă tendință aduce atât oportunități, provocări, dar totodată, reprezintă și un risc mai mare de fraude, cărora le pot cădea victime atât comercianții, cât și cumpărătorii.

„Aproape zilnic, polițiștii sunt sesizați cu privire la înșelăciuni în mediul on line cu prilejul achiziționării unor bunuri. De cele mai multe ori aceste situații sunt generate și de superficialitatea cumpărătorilor sau vânzătorilor care nu respectă reguli minime de prevenire și siguranță”, a precizat sursa citată.

Un asemenea caz a fost reclamat în 26 ianuarie 2023 de un bărbat din comuna Frătăuţii Noi care a depus o plângere penală la sediul Postului de Poliţie Frătăuţii Noi, prin care a solicitat să fie efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune pentru că o persoană posibil cu identitate falsă, l-a indus în eroare şi l-a determinat să îi trimită prin serviciul de curierat o bară faţă de autoturism, în schimbul sumei de 3.500 de lei, persoana vătămată expediind bunul însă fără a mai primi suma de bani.

În cadrul cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul din Frătăuții Noi a deținut un autoturism care s-a defectat, context în care a decis să-l dezmembreze și să-l vândă pe bucăți și a postat pe platforma OLX un anunț prin care a scos la vânzare piese auto, printre care o bară față.

În data de 12 ianuarie 2023 în jurul orei 16:00 un bărbat necunoscut care și-a atribuit un nume fals l-a contactat telefonic pe bărbatul din Frătăuţii Noi şi sub pretextul că este interesat să achiziţioneze un element de caroserie al autoturismului l-a indus în eroare și l-a determinat să îi trimită prin serviciul de curierat bara din faţă a autoturismului și i-a trimis acestuia, în format electronic, o chitanţă ce părea a fi emisă de o unitate bancară, din data de 12.01.2023 ca urmare a unui transfer bancar în suma de 3.500 de lei.

În realitate, transferul nu s-a realizat, dar suceveanul a trimis obiectul cumpărat.

Cumpărătorul l-a sunat a doua zi pe sucevean și i-a transmis că vrea să cumpere jantele, volanul și alte piese, însă acesta i-a spus că banii nu i-au intrat în cont, context în care autorul nu i-a mai răspuns.

Suceveanul a mai așteptat câteva zile și după ce a constatat că nu au fost transferați banii a încercat în mod repetat să-l sune pe respectivul client însă acesta avea telefonul închis și astfel şi-a dat seama că a fost înșelat și a decis să depună plângere la poliție.

Având în vedere faptul că astfel de înșelăciuni au devenit foarte frecvente în ultimii doi ani, un număr mare de persoane fiind înșelate în județ și în țară prin această metodă ”OLX”, în cauză au fost desfășurate activități investigative complexe, pentru identificarea autorului.

În cadrul investigațiilor desfășurate inclusiv cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Orașului Pantelimon,  s-a stabilit identitatea persoanei bănuite de comiterea faptei, respectiv un tânăr de 21 ani, cu domiciliul în Bucureşti.

În baza probatoriului administrat, s-a dispus continuarea urmăririi penale față de suspect sub aspectul comiterii infracțiunii de înşelăciune, iar marți, 25 aprilie 2023, s-a reușit identificarea suspectului și ridicarea acestuia cu mandat de aducere emis în cadrul dosarului penal.

Suspectul a fost preluat de polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești de pe raza municipiului Focșani și condus la sediul secției, unde a fost audiat procedural, ocazie cu care acesta a recunoscut fapta comisă și ulterior a fost reținut preventiv pentru o perioadă de 24 de ore, fiind încarcerat în arestul I.P.J. Suceava.


Intră acum și în grupul de