Asociația Rădăuțiul Civic cere reamenajarea centrului orașului Rădăuți prin consultarea comunității și a experților


Intră acum și în grupul de

Asociația Rădăuțiul Civic solicită public ca reamenajarea centrului municipiului Rădăuți să fie realizată prin consultarea comunității locale și a experților.

Într-un mesaj public Rădăuțiul Civic arată că în data de 31 ianuarie 2023, Consiliul Local Rădăuți a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru o investiție de 1,45 milioane de euro (7.204.812 lei) ce vizează reamenajarea centrului orașului.

Potrivit proiectului și anexelor sale, investiția va putea fi demarată numai după aprobarea prin hotărâre a consiliului local, în baza avizului poliției rutiere, a schimbării destinației a actualului pietonal în suprafață de 1287 de mp, în stradă destinată circulației.

Totodată, se arată că în data de 21 martie 2023, Primăria Rădăuți a publicat în consultare publică proiectul de desființare a pietonalului, inițiat de viceprimarul Ciprian Țarevici, iar în data de 12 aprilie 2023, proiectul a fost republicat, întrucât în varianta inițială nu era menționată schimbarea destinației și a unei părți din trotuarul parcului central, care va deveni bandă de circulație.

În aceste condiții, asociația solicită primarului Bogdan Loghin și viceprimarului Ciprian Țarevici, dar și tuturor membrilor Consiliului Local aceasă investiție de 1,45 de milioane de euro pentru reamenajarea centrului orașului să fie realizată doar în urma unui concurs de soluții realizate de arhitecți și urbaniști sau alți experți în domeniu, iar decizia de menținere sau desființare a actualului pietonal să fie luată doar după o amplă consultare a publicului și doar după un concurs de soluții realizate de experți în domeniu.

Totodată, Rădăuțiul Civic întreabă executivul rădăuțean de ce aceste proiecte nu au fost publicate în mod vizibil și pe pagina de Facebook a primăriei pentru ca publicul să afle de ele, așa cum sunt publicate orice alte evenimente politice, care este motivul pentru care proiectul de HCL de desființare a pietonalului nu este asumat și inițiat de primarul municipiului Rădăuți, ci de viceprimar și care va fi sursa de finanțare a unei investiții de 1,45 de milioane de euro pentru reamenajarea zonei centrale? 

Asociația amintește că în anul 2019 mai mulți oameni de afaceri au trimis o petiție primarului de la acea vreme Nistor Tătar și membrilor Consiliului Local prin care solicitau redeschiderea traficului pe aleea pietonală din centrul Rădăuțiului, iar între semnatari erau și companii deținute de rude ale actualului viceprimar, Ciprian Țarevici, acestea acuzând „scăderea veniturilor cu peste 40%”.

„În acea adresă, semnatarii menționau că „dacă într-o perspectivă apropiată sau mai puțin … ca și timp, se va veni cu o propunere de pietonală în adevăratul sens al cuvântului (lungime și aspect), vom sprijini acest demers”. Apreciem realizarea unor lucrări precum racordarea spațiilor centrale la canalizarea orașului sau investiția făcută în renovarea fațadei sudice a patrulaterului. Sperăm ca tot mai multe fațade ale clădirilor istorice deținute de primărie să fie restaurate în viitor.  Centrul orașului are nevoie de reparații cât mai curând. Cu toate acestea, deciziile privind modul în care va arăta centrul orașului după o investiție de 1,45 milioane de euro și cele privind menținerea sau desființarea pietonalului nu pot fi luate decât după o amplă și reală consultare a comunității locale și în baza unui concurs de soluții propuse de experți”, a apreciat Rădăuțiul Civic.


Intră acum și în grupul de