Ion Lungu vrea ca blocurile din centrul Sucevei să aibă fațade cu plante verzi: E un proiect interesant, mai ales în zona centrală, să arate ca un oraș european, un oraș verde.


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că modul în care vor fi reabilitate fațadele celor 16 blocuri din zona centrală care vor fi reabilitate energetic a fost discutat în Comisia de estetică în urbanism din cadrul Primăriei.

Lungu a spus că s-a discutat mult și că un subiect important a fost dacă vor fi îndepărtate mansardele de pe aceste blocuri în condițiile în care estetic acestea vor arăta mult mai bine.

„S-a discutat mult. Nici eu nu știam că aceste blocuri nu au avut mansardă, dar în 1982 cei din Consiliul Local de atunci au luat decizia, având în vedere că erau infiltrații de apă, să facă aceste mansarde care nu arată foarte bine”, a spus Lungu.

Centrul municipiului Suceava în perioada în care blocurile nu erau mansardate

El a arătat că s-a pus problema dacă să fie demolate mansardele sau menținute și s-a mers pe varianta a doua pentru că unele mansarde sunt deja locuite.

Totodată, s-a adus în discuție ca fațadele blocurilor să fie ornate cu plante naturale verzi.

El a spus că aceste costuri vor fi suportate de municipalitate pentru că aceste investiții nu sunt eligibile prin PNRR.

Primarul a menționat că  și municipalitatea poate contribui cu sume de bani de 1-2 milioane de euro pentru ca aceste blocuri să arate civilizat, ca în „lumea civilizată” și că este vorba de plante verzi care rezistă la o temperatură de -20 de grade Celsius

„Mi se pare un proiect interesant și trebuie să ținem la el, mai ales în zona centrală, să arate ca un oraș european, un oraș verde”, a declarat primarul care a precizat că este nevoie și de acordul asociațiilor de proprietari.

„Arhitecții au venit cu fotografii vechi, cum arătau blocurile fără mansardă. Eu sincer nu știam că nu au avut mansardă. S-a arătat că ar arăta mai frumos fără mansardă, dar s-a luat decizia să se păstreze și reabilitate mansardele”, a spus Lungu.  


Intră acum și în grupul de