Alunecările de teren din Zamca erau știute din 2007 când a fost inițiat un proiect de consolidare. Primarul Ion Lungu spune că acum lucrurile nu mai suportă amânare


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferința săptămânală de presă, că situația privind alunecările de teren din zona Zamca nu mai suportă amânare și a lăsat să se înțeleagă că nu-și aduce aminte că a inițiat asemenea demersuri în vara anului 2007.

Aflat atunci la primul mandat, în 23 august 2007, primarul Sucevei, Ion Lungu, atenționa în cadrul unei conferințe de presă că versantul de Nord-Vest al orașului, din zona Zamca, este afectat de alunecări de teren și că din acest motiv trebuie înterprinse măsuri de consolidare.

Atunci el spune că va face demersurile necesare pentru a obține finanțare de la Compania Națională de Investiții sau de la Fondul Național de Mediu.

La acea dată Ion Lungu preciza că lucrările de consolidare a versantului de Nord-Vest erau estimate la 3 milioane și jumătate de lei și chiar că în bugetul local al anului 2007 era prevăzută suma de 300.000 de lei, la acest capitol.

Primarul declara atunci că proiectele depuse la cele două instituții centrale au fost elaborate în colaborare cu Școala Creștină Filadelfia

Miercuri, 10 mai 2023, 16 ani mai târziu, primarul Ion Lungu, întrebat de rezultatul demersurilor din 2007, a lăsat să se înțeleagă că nu-și mai amintește exact și nici nu a explicat de ce a fost abandonat proiectul de consolidare al versantului întocmit atunci.

„Noi demersuri am făcut. Aceste discuții au mai fost. Am mai avut tentative, dar de această dată eu zic că lucrurile nu mai suportă amânare și trebuie să le facem pentru că sumele de bani depășesc posibilitățile Primăriei și atunci trebuie să găsești instrumente financiare. În 2007 încă nu erau aceste fonduri europene cum sunt acum. Eu zic că acum avem o șansă reală pe fonduri europene sau pe alte fonduri la Compania Națională de Investiții să consolidăm acest versant”, a răspuns Ion Lungu.

La fel ca în urmă cu 16 ani, Ion Lungu spune că fondurile pentru consolidare pot veni de la Agenția Fondului de Mediu sau de la Compania Națională de Investiții.

El a spus că a discutat la București în legătură cu consolidarea versantului Zamca.

„Am avut discuți la Agenția Fondului de Mediu și s-ar putea depune un proiect pentru împăduriri finanțat prin PNRR.(…) A doua discuție a fost la CNI unde este un program pe care se pot accesa bani pentru consolidări versanți”, a explicat Ion Lungu.

Primarul a arătat că a discutat acum cu expertul care evaluează situația și că urmează să fie întocmit un studiu de fezabilitate urmând ca apoi să se identifice sursa de finanțare.

„Foarte importante sunt sursele de finanțare”, a spus primarul.

El a menționat că va purta discuții și cu cei de la ISU Suceava, cu Școala Creștină Filadefia, dar și cu toți cei implicați.


Intră acum și în grupul de