Prefectul de Suceava a cerut, la Bilca, măsuri pentru evitarea tragediilor din zona canalelor și acumulării de apă a microhidrocentralei


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava,  Alexandru Moldovan, a discutat, joi, la Bilca cu primarul comunei, cu reprezentanții operatorului economic, ai poliției, ITM și cei ai ISU despre măsurile care pot și trebuie să fie adoptate astfel încât tragedii ca cea petrecută acum o săptămână în urmă, când un băiețel a murit înecat în canalul microhidrocentralei să nu se mai repete.

Prefectul a propus, pe de o parte, ca operatorul economic să monteze camere de supraveghere și să găsească soluții pentru a limita accesul spre canalele de scurgere, dar și organizarea unei campanii de conștientizare a pericolului la care se expun cei care intră în zona acestor canale sau a acumulării.

„Acest eveniment tragic de neacceptat nu este singular, din declarațiile edilului comunei este doar ultimul dintr-un șir de 13 decese petrecute în împrejurări similare de-a lungul anilor cărora, din varii motive, nu li s-a acordat atenția cuvenită la momentul respectiv”, a spus prefectul.

El a menționat că nu este datoria lui să cerceteze evenimente și să stabilească vinovății, dar că, în calitate de prefect trebuie să reacționeze atunci când un accident repetat se transformă într-o situație de urgență.

„Situațiile de urgență, cu rare excepții, pot fi prevenite, și toți cei prezenți la această discuție au fost de acord că în cazul de față se pot adopta măsuri preventive”, a spus prefectul.

El a apreciat că, pe de o parte, este de datoria agentului economic de a adopta măsuri care să împiedice sau măcar să limiteze pe cât este posibil accesul spre zonele canalelor de aducțiune, semnalizând adecvat și foarte vizibil pericolul la care se expun cei care încalcă interdicțiile.

„Sunt convins că solicitarea mea de monitorizare video permanentă a acestor canale va fi analizată cu toată seriozitatea de către managementul companiei, care va trebui să prezinte în proxima ședință a CJSU, concret, ce măsuri tehnice va adopta”, a mai declarat Moldovan.

Prefectul a mai declarat că, pe de altă parte, va fi alături de administrația locală, de reprezentanții Inspectoratului Școlar și de cei ai cultelor religioase în campania de informare pe care a propus-o, de conștientizare a copiilor în special, prin care va trebui să se explice pe înțelesul tuturor pericolele la care se supun în momentul în care intră în zona acestor canale sau a acumulării de apă a microhidrocentralei.


Intră acum și în grupul de