Consiliul Local Solca, obligat sa faca demersurile pentru reprofilarea Spitalului de Cronici in camin de batrani


Intră acum și în grupul de

Până la sfârşitul lunii martie, Consiliul Local Solca are obligaţia de a realiza demersuri pentru transformarea unităţii sanitare din localitate şi reprofilarea acesteia în cămin de bătrâni. Potrivit propunerii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, ce a fost însuşită de Ministerul Sănătăţii, Spitalul de Boli Cronice Solca va fi transformat în cămin de bătrâni.

Această măsură l-a luat prin surprindere pe edilul oraşului, Valeruţ Tăranu Hofnar, întrucât spune primarul, la întâlnirea de anul trecut cu ministrul Sănătăţii şi autorităţile locale şi judeţene „ideea era să se menţină acest spital”.

Potrivit primarului oraşului Solca, reprofilarea Spitalului de Boli Cronice în cămin de bătrâni nu este benefică în condiţiile în care populaţia este îmbătrânită iar o parte dintre cetăţeni „îşi prelungesc zilele” adresându-se acestui spital.

Spitalul de Boli Cronice Solca are un număr de 70 de paturi, 72 de angajaţi din care 4 medici, 23 asistente, 9 infirmiere, 13 îngrijitoare. Unitatea mai are un ambulatoriu integrat, 3 laboratoare, un cabinet de medicină internă, unul de pneumologie şi un cabinet şcolar.

Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor desfăşura în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”.

Conform noului program, în ţară vor fi înfiinţate un număr de până la 71 cămine pentru persoane vârstnice, prin reorganizarea de unităţi sanitare cu paturi în care se vor primi asistenţă între 2.500 – 4.800 persoane vârstnice. „Prin acest program pe care-l iniţiem, este pentru prima dată când statul finanţează fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Acesta precizează că după reprofilarea unităţilor medicii şi asistenţii medicali vor fi repartizaţi, după caz, în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul.


Intră acum și în grupul de