IPS Calinic vrea ca personalul din mănăstirile din arhiepiscopie să studieze la universități și să-și pună apoi cunoștințele în slujba mănăstirilor


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, și-a exprimat, vineri, în cadrul sinaxei monahale întrunite la Mănăstirea Sihăstria Putnei, dorința ca personalul  monahal din mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților să aibă acces la studii universitare și la formare intelectuală și academică, pentru ca experiența și cunoștințele lor să fie puse apoi în slujba mănăstirilor în care viețuiesc.

Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cadrul acestei sinaxe a fost amintită importanța promovării și mediatizării evenimentelor desfășurate nu doar în mănăstiri și schituri, ci în tot cuprinsul eparhiei și a fost recomandată implicarea monahilor și monahiilor în scrierea unor articole legate de viața monahală, dar și a câtorva aspecte inedite din istoria mănăstirilor din care fac parte, precum și publicarea unor studii în revista „Candela” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Totodată, au fost prezentate posibilitățile de accesare a unor linii de finanțare pentru panouri fotovoltaice și inițiativele pentru Grupurile de Acțiune Locală și s-a lansat un apel pentru ajutarea parohiilor și mănăstirilor care întâmpină dificultăți pastoral-misionare.

În sinaxă a fost subliniată importanța respectării legislației în domeniile securității și sănătății în muncă și situațiilor de urgență, dar și necesitatea conservării locașurilor de cult monumente istorice.

În cadrul evenimentului a fost conferit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul „Apărător al credinței creștine”, arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă și starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, protos. Porfirie Pescaru, stareț al Mănăstirii Arbore, și protos. Emilian Nicolae, starețul Mănăstirii Părhăuți, „ca celui care s-a străduit și se străduiește să urmeze exemplul apărătorilor credinței și patriei străbune, precum și al dascălilor de cuget și simțire românească și creștinească”.

La sfârșitul anului 2022, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților erau 78 de așezăminte monahale, aproximativ 9% din totalul din așezămintelor monahale din Patriarhia Română.


Intră acum și în grupul de