E.ON Energie Romania, furnizor integrat de gaze naturale si electricitate


Intră acum și în grupul de

E.ON, unul dintre cei mai importanţi investitori de pe piaţa energetică, a continuat în 2010 planurile de consolidare a poziţiei importante pe care o deţine în România. O realizare împortantă a E.ON în România o reprezintă fuziunea activităţilor de vânzări de gaze naturale şi electricitate, aprobată în 2 noiembrie anul trecut de către Adunările Generale ale Acţionarilor E.ON Gaz România şi E.ON Moldova Furnizare.

Astfel, după doi ani de la demararea proiectului, E.ON devine şi din punct de vedere legal furnizor integrat de servicii energetice, deservind 1,5 milioane de consumatori de gaze naturale şi 1,4 consumatori de electricitate din nordul ţării.

Numele companiei este E.ON Energie România şi are următoarea structură a acţionariatului: E.ON România SRL:51% Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri :31,82%, Electrica S.A.: 3,78% şi Fondul Proprietatea SA: 13,40%.

Compania E.ON Energie România are 590 de angajaţi.

Cotele de piaţă -Gaz: 43,24% pe piaţă reglementată; 4,72% pe piaţa liberă – Electricitate: 13% piaţă reglementată; 3% piaţă liberă.

Obiectivele principale ale companiei sunt continuarea planurilor de consolidare a poziţiei E.ON pe piaţa de furnizare de energie din România prin dezvoltarea portofoliului de clienţi şi asigurarea securităţii furnizării de gaze naturale şi electricitate pentru consumatori.

„Beneficiile fuziunii constau într-o poziţionare mai bună faţă de competitori şi crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea afacerii, îmbunătăţirea calităţii serviciilor, dezvoltarea de noi produse adaptate nevoilor clienţilor, angajarea forţei comune de vânzări, precum şi centralizarea managementului de vânzări”, a declarat Frank Hajdinjak, Director General E.ON România.

E.ON Energie România îşi va concentra eforturile în perioada următoare pentru a fi recunoscută ca furnizor de soluţii energetice competitive şi de încredere şi în afara zonelor tradiţionale de activitate.

Una dintre principalele provocări pentru E.ON Energie România rămâne situaţia dificilă a activităţii de furnizare a gazelor naturale, întrucât preţul de achiziţie al gazelor nu este acoperit prin preţul final reglementat pentru consumatorii captivi.

Astfel, pe parcursul anilor 2009 şi 2010 nivelul costurilor neacoperite au depăşit 400 de milioane lei, iar potrivit prognozelor situaţia va continua şi în primul trimestru al acestui an, când se estimează acumularea a noi costuri de peste 240 milioane lei.

„Suntem convinşi că o soluţie inteligentă care să ajute economia să crească, să ajute operatorii din regiune, dar care să protejeze şi consumatorii vulnerabili trebuie şi poate fi găsită”, a declarat Frank Hajdinjak, Director General E.ON România.

Potrivit acestuia, situaţia actuală trebuie urgent revizuită, deoarece nu este nici sustenabil şi nici acceptabil ca activitatea E.ON de furnizare gaze să înregistreze în mod constant pierderi.


Intră acum și în grupul de