Munitie in peretele unei case din perioada interbelica


Intră acum și în grupul de

Un sucevean ce efectua lucrări de renovare la o casă veche, din perioada interbelică a avut surpriza să găsească într-un perete o grenadă din al Doilea Război Mondial. Duminică după-amiază, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, descoperit la locuinţa lui Traian C., din municipiul Suceava, str. Cernăuţi.

Acesta, în timp ce executa lucrări de renovare şi curăţenie la anexele gospodăreşti, anexe datând din perioada interbelică, locuinţa fiind cumpărată de la un cetăţean german, a descoperit un obiect suspect lângă un perete al unei anexe.

Traian C. şi-a dat seama că este vorba despre un element de muniţie, anunţând lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, la faţa locului fiind trimisă echipa pirotehnică.

În urma cercetării amănunţite a zonei, militarii au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri, luând măsuri de securizare şi evacuare a populaţiei din zonă. Echipa pirotehnică a identificat şi ridicat o grenadă de mână defensivă, echipată cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din Al Doilea Război Mondial.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, ţinând cont de istoricul gospodăriei s-a executat un instructaj cu proprietarul, punându-i-se în vedere ca, în eventualitatea executării altor lucrări de amenajare, să solicite sprijinul echipei pirotehnice pentru asistenţă tehnică de specialitate.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă şi depozitată provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de