IPS Calinic, după o nouă inspecție în parohii atenționează că preoții parohi vor fi suspendați dacă nu au respectat programul liturgic din Postul Sf. Petru și Pavel și că riscă să fie înlocuiți


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a atenționat preoții parohi că vor fi suspendați din funcție dacă nu respectă programul liturgic din Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel.

Ierarhul a făcut, luni după amiaza, o nouă inspecție și monitorizare a desfășurării programului liturgic în perioada Postului „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”.

Însoțit de părintele arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și protosinghel Ilie Bogatu, IPS Calinic a efectuat o vizită canonică în diverse locații din eparhie.

Astfel, după încheierea programului de birou, Înaltpreasfinția Sa a întreprins o serie de vizite în parohii, mănăstiri și schituri, însoțit de membri importanți ai Bisericii. Scopul principal al vizitei a fost verificarea respectării programului liturgic, precum și evaluarea stadiului lucrărilor în cadrul eparhiei.

Pe parcursul după-amiezii zilei de 26 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a vizitat un număr de 21 de locații, printre care se numără Parohia Prelipca, Parohia Ruși-Mănăstioara, Schitul Mănăstioara pentru verificarea stadiului lucrărilor la casa monahală, Parohia Udești II, Parohia Udești I, Parohia Verești, Parohia Hancea, Parohia Corocăiești, Parohia Stamate, Parohia Bănești, Parohia Fântânele, Parohia Roșcani, Parohia „Sfântul Nicolae” Liteni, Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” Liteni, Mănăstirea „Sfinții Ciprian și Iustina” Liteni, Parohia Valea Glodului, Parohia Osoi, Parohia Siliștea, Parohia Știrbăț, Parohia Chilișeni și Parohia Poieni-Suceava.

De asemenea, IPS Calinic a anunțat că preoții parohi care nu s-au conformat deciziei din adresa nr. 4044 din 9 iunie 2023, referitoare la desfășurarea programului liturgic în perioada Postului „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, vor fi suspendați din oficiu pentru o perioadă de 40 de zile. În cazul unei noi abateri, aceștia vor fi înlocuiți din funcția de paroh.

În urmă cu o săptămână, IPS Calinic răspundea unei enoriașe care i-a atras atenția că preoții nu respectă recomandările de program pentru slujbele bisericilor în perioada Postului Sfinților Apostoli că speră ca, fiind un program la început, măcar 30 la sută din parohii să-l respecte.

„Stimată doamnă, dacă în postul acesta se respectă programul în 30% din parohii, fiind un început, mă declar mulțumit. Vă asigur că va veni timpul când acest procent va crește considerabil”, a arătat IPS Calinic.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a prezentat, în 10 iunie, Programul slujbelor din Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în unitățile de cult din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților care să fie afișat la avizierul parohiei, așa încât să fie accesibil tuturor credincioșilor:

Slujba Vecerniei și a Litiei – în fiecare sâmbătă și ajun de sărbătoare;

Slujba Acatistului zilei, urmată de citirea a câte o epistolă a Sfântului Apostol Pavel și a celor două epistole sobornicești ale Sfântului Apostol Petru, în fiecare zi de luni până vineri;

În duminici și sărbători, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, se vor citi rugăciuni: de dezlegare, pentru bolnavi, copii/elevi/studenți/tineri (fiind perioada examenelor) ș.a., iar în duminici, după slujba Vecerniei și a Paraclisului Maicii Domnului, va avea loc „Școala de Duminică”;

Taina Sfântului Maslu se va săvârși în fiecare săptămână din post;

Spovedania credincioșilor se va face în zilele de vineri și sâmbătă, nu în duminici, înaintea sau în timpul Sfintei Liturghii;

Spovedania și împărtăşirea bătrânilor şi bolnavilor nedeplasabili din parohie se vor face în fiecare zi când preotul va fi solicitat; Conferințele, serile duhovnicești ș.a. vor fi organizate în corelație cu Anul Omagial și Comemorativ 2023


Intră acum și în grupul de