Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava participă, în premieră, la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon, unul dintre cele mai importante evenimente contemporane dedicate artelor spectacolului din lume


Intră acum și în grupul de

Pentru prima oară de la înființare, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava este invitat la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon, unul dintre cele mai importante și mai vizibile evenimente contemporane dedicate artelor spectacolului din lume. Ediția de anul acesta se desfășoară în perioada 5 – 25 iulie, iar teatrul sucevean va participa cu două spectacole: „Rinocerii” de Eugène Ionesco și „Occident Express” de Matei Vișniec, ambele în regia lui Alain Timár.

Creat în 1947 de regizorul Jean Vilar, Festivalul de la Avignon, a devenit o manifestare culturală teatrală majoră în Franța și a inspirat nenumărate alte festivaluri generând un pelerinaj artistic la nivel internaţional. Un fenomen de o amploare socio-culturală și economică foarte complexă, Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon, reprezintă cel mai puternic catalizator al schimburilor culturale dintre țări, cu prestigiul unui loc unde, timp de o sută de ani, au vieţuit papii şi aristocraţia papală și sentimentul că acolo s-au scris pagini impresionante de istorie.

Sursa foto Festival D`Avignon facebook

În fiecare an, festivalul propune noi căutari estetice și experiențe care vorbesc despre importanța teatrului și a culturii în educația și evoluția umanității, iar programul festivalului aduce în fața publicului creații internaționale de ultimă oră, spectacole impresionante cu premiera la Avignon, lecturi, expoziții, filme și dezbateri pentru zeci de mii de iubitori de teatru de toate vârstele, toate acestea având loc în diferite și inedite locații de spectacol, reușind să transforme Avignonul în cea mai mare scenă de teatru din lume.

Ziua dedicată României va fi organizată de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava sub egida Roumanie, paroles d’aujourd’hui în parteneriat cu Théâtre des Halles.

Potrivit instituției teatrale sucevene, va fi o zi specială dedicată culturii românești, ce implică prezența unor personalități din lumea culturală internațională și reprezentanți ai autorităților locale din Avignon și Suceava.

„Cultura lumii este într-un permanent dialog  cu arta și cultura română, iar scopul nostru  este provocarea unei confruntări și unui dialog direct cu publicul, lucru care se desfășoară atât de bine la Avignon”, arată sursa citată.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.


Intră acum și în grupul de