Criza de medici veterinari, dar si de ciobani, in judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Un număr de opt medici veterinari din judeţul Suceava au plecat la muncă în străinătate pentru a profesa în meseriile lor, iar alţi doi sunt pe cale să le urmeze exemplul, destinaţia fiind Germania şi Anglia.

„Într-un fel ne bucurăm pentru ei, dar şi regretăm. Medicii noştri sunt buni profesionişti, dar de plecat, pleacă cei mai curajoşi”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru.

Acesta a spus că, în străinătate, condiţiile de muncă sunt mult mai bune. „Tehnica este cea care ne dezavantajează. Nu prea avem endoscoape, ecografe, dar au început să apară şi la noi”, a precizat Petrea Dulgheru, adăugând că şi salariile sunt incomparabile. „Cei care pleacă, au la noi un salariu de 700 lei, iar acolo câştigă de 10 ori mai mult. Un medic bun, în viitor, va câştiga bine şi la noi. Vor avea în grijă mai multe ferme şi vor câştiga foarte bine. Important este că profesia este căutată şi li se deschid porţile Uniunii Europene”, a afirmat Petrea Dulgheru.

Mai bine plătiţi decât medici veterinari sunt ciobanii, dar aceştia nu se găsesc. „Ciobanii sunt mai bine plătiţi ca medicii veterinari, dar nu-i găsim. Li se dă un salariu lunar de 1.000 lei, li se oferă condiţii, au şi alte facilităţi, dar nu găsim ciobani”, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Ioan Chihaia, preşedintele Asociaţiei Profesionale „Mioriţa” zona Suceava.


Intră acum și în grupul de