Ansamblul folcloric „Balada Bucovinei” a celebrat 20 de ani de activitate (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Lăbuşul”, „Bolobocul”, „Coasa” şi „Roata” au fost doar câteva din jocurile tradiţionale româneşti, pe care micii dansatori de 3, respectiv 4 ani, le-au interpretat cu mândrie şi talent, în cadrul spectacolului aniversar intitulat „Creşteţi flori şi muguraşi”, susţinut cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate a Ansamblului folcloric de copii şi tineri „Balada Bucovinei”. Manifestarea a fost una aniversară şi pentru dirijorul acestui ansamblu, maestrul George Sârbu, unul dintre cei mai mari dirijori în direcţia ansamblurilor populare din ultimele decenii, care a împlinit frumoasa vârstă de 75 de ani.

Sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor a devenit neîncăpătoare pentru sucevenii care au venit să se delecteze cu cele mai săltăreţe ritmuri, interpretate atât de copii, cât şi de tineri care au crescut şi s-au format de-a lungul timpului în cadrul Ansamblului „Balada Bucovinei”.

În deschidere, redactorul muzical al Radio Iaşi, Laurenţiu Ursache, s-a adresat publicului pentru a evidenţia că „ < Balada Bucovinei > s-a afirmat de-a lungul activităţii de creaţie ca o veritabilă orchestră de valorificare a folclorului muzical având la conducere personalitatea complexă a maestrului George Sârbu, un neobosit culegător de folclor, mare orchestrator, fidel cântecului autentic, dar şi izvorător al unor cântece proprii care se înscriu perfect în cadrul stilistic al maestrului”. În încheierea discursului său, reprezentantul Radio Iaşi l-a numit pe George Sârbu „un profesionist de elită al muzicii populare autentice româneşti”, felicitându-l cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

De-a lungul celor două decenii de activitate, „Balada Bucovinei” şi-a propus şi a reuşit să formeze tineri iubitori de folclor, mai târziu oameni de seamă – interpreţi, instrumentişti, oameni de cultură, preoţi, profesori, dar şi oameni cărora le-au rămas în suflet cântecul, jocul şi tradiţiile neamului românesc.

Într-o interpretare de excepţie la vioară, „Fraţii Reuţ”, care s-au format tot în cadrul Ansamblului „Balada Bucovinei”, au reuşit să impresioneze plăcut publicul sucevean aflat la eveniment.

Programul manifestării a cuprins „Cântecul de uliţă”, două jocuri dirijate sub bagheta magică a maestrului George Sârbu, „Suceveanca” (joc de fete), „Cântec de nuntă”, „Fraţii Reuţ”, copii de 3-4 ani care au interpretat scenic şi vocal („Lăbuşul”, „Bolobocul”, „Coasa” şi „Roata”), „Eu de amu învăţ să joc”, „Bundicioara mea”, „Dor” (grup bărbătesc), „Ca la noi la Fălticeni”, „Ciobănaş moldovenesc”, „Cu mămuca şi tătuca meu”, „Bine mama m-o făcut”, „Bunicuţa”, „La cireşe”, dansuri pe bătute, duet de trompete, alături de cunoscuta interpretă Nicoleta Cojocaru care şi-a făcut debutul la Ansamblul „Balada Bucovinei” în urmă cu 20 de ani, şi de un scurt moment cu Ansamblul „Mugurelul”, condus de prof. Marcel Dupu.

Spectacolul oferit de Ansamblul folcloric de copii şi tineri „Balada Bucovinei” la împlinirea a 20 de ani de activitate, a reprezentat un real succes, o desfătare pentru sufletul sucevenilor prezenţi, care parcă au uitat de frigul din sală şi s-au bucurat din plin de muzica populară autentică.


Intră acum și în grupul de