Exploatare ilegală de nisip și pietriș la Liteni. Ar fi fost extras un volum de aproape 1000 de metri cubi de agregate minerale


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni și comisarii de mediu au descoperit, luni, o exploatare de agregate minerale ilegală în apropierea unei stații de sortare din Liteni a unei firme.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că exploatarea se află la o distanță de aproximativ 500 de metri față de stația de sortare a companiei și la doar 215 metri de cursul râului Suceava, lângă iazul cunoscut sub numele de „Balta Speranței”. Aceasta are o formă dreptunghiulară, cu o lungime de 61 de metri și o lățime de aproximativ 20 de metri, iar adâncimea medie variază între 0,5 și 1,6 metri. Se estimează că a fost exploatat un volum de 981,08 metri cubi de nisip și pietriș.

În zona dintre iazul menționat și exploatarea identificată, există un drum de exploatare cu o suprafață de 292 de metri pătrați, creat special pentru activitățile de extragere a agregatelor minerale de pe terasă.

La momentul verificărilor, nu se efectuau lucrări de exploatare și nici nu s-au identificat utilaje specifice în zonă. Cu toate acestea, au fost observate urme recente de excavare, sugerând că extracția de agregate minerale a avut loc în mod ilegal în această zonă.

În urma investigațiilor, s-a constatat că autorii acestor activități miniere ilegale nu au deținut permis sau licență de exploatare emisă de A.N.R.M. (Agenția Națională pentru Resurse Minerale). Ca urmare, a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „exercitarea de activități miniere fără permis sau licență, cu excepția cazurilor prevăzute la articolul 29 din Legea 85/2008”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 57 alineatul 2 din Legea 85/2003 privind Legea minelor.

În acest caz se continuă investigațiile pentru identificarea și tragerea la răspundere a celor implicați în această activitate ilegală de exploatare a agregatelor minerale.


Intră acum și în grupul de