Un nou cămin de bătrâni la standarde europene al Fundației „Sfântul Ioan Cel Nou” Suceava urmează să fie construit lângă Mănăstirea Teodoreni. Preotul Iustin Nistoroaea: Anul acesta este dedicat îngrijirii persoanelor vârstnice


Intră acum și în grupul de

Directorul Căminului „Ioan cel Nou de la Suceava” preotul Iustin Nistoroaea a declarat pentru News Bucovina că în acest an dorește începerea lucrărilor de construire a unui nou cămin de bătrâni gestionat de aceeași fundație, care va fi la standarde europene, și va fi amplasat lângă Mănăstirea Teodoreni.

Preotul Nistoroaea s-a arătat surprins de situația din căminele de bătrâni prezentată în ultimele zile de mass media în urma unei anchete penale.

„Într-o țară creștină și preponderent ortodoxă nu ar trebui să se întâmple aspectele pe care le-am văzut și eu zilele trecute”, a spus Nistoroaea.

El a menționat că la Căminul de bătrâni „Sf. Ioan cel Nou” beneficiarii sunt îngrijiți și că în fiecare lună se desfășoară o activitate mai deosebită pentru bătrâni.

„În luna aceasta, iulie, ne-am gândit să ieșim aici la Cetatea de Scaun. Unii dintre ei au spus că nu au văzut-o niciodată, iar alții au văzut-o foarte demult”, a spus directorul căminului de bătrâni.

El a precizat că au venit beneficiarii care au mobilitate, însoțiți de asistent medical, infirimieri și cu kinetoterapeut.

„Am venit cu foarte multă zăbavă, nu cu grabă”, a spus preotul Nistoroaea.

El a menționat că acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Muzeului Național al Bucovinei care a deschis special pentru această vizită întrucât ziua de luni este fără activitate de vizitare, iar firma Romfour a pus la dispoziție autocarul.

În căminul de bătrâni sunt 85 de beneficiari din care 50 sunt la pat, iar zece dintre ei sunt hrăniți de personalul căminului.

Preotul Nistoroaea a menționat că de când conduce căminul de bătrâni nu au existat niciun fel de donații din partea beneficiarilor și că dintre cei 85, la 48 de beneficiari, se reține 80 la sută din pensie, reprezentând până în 2000 de lei, alți 14 plătesc o taxă fixă de 2000 de lei stabilită în urmă cu mai mulți ani, iar 23 de persoane plătesc 2800 de lei, taxă stabilită anul trecut.

„Vă spun cu toată sinceritatea că distanța între venituri și cheltuieli este foarte apropiată”, a precizat directorul căminului.

El a recunoscut că acest cămin nu este la standardele europene pentru că a fost construit în urmă cu 25 de ani.

„Cu binecuvântarea lui IPS Calinic am început proiectul unui nou cămin la standarde europene, un proiect frumos lângă Mănăstirea Teodoreni. Avem 180 de ari de care putem beneficia din plin. Suntem la zi cu toate avizele necesare”, a spus Nistoroea.

Directorul Căminului de bătrâni a subliniat că prin decizia Sfântului Sinod al BOR anul acesta este dedicat îngrijirii persoanelor vârstnice și că ține ca în acest an să înceapă construirea noului cămin de bătrâni.


Intră acum și în grupul de