Suceava a scapat de magazinele de vise


Intră acum și în grupul de

În urma măsurilor întreprinse de Prefectura Suceava, în prezent, în judeţ nu mai există nici un punct de comercializare a produselor etnobotanice. Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Suceava, în judeţul Suceava au funcţionat 10 societăţi comerciale cu 14 puncte de lucru din care şapte în Suceava, trei la Rădăuţi, două la Vatra Dornei şi câte unul în Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc şi care aveau ca profil comercializarea plantelor etnobotanice, iar în urma acţiunilor organizate de poliţie, în prezent, toate aceste magazine sunt închise.

Conform datelor raportate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în judeţul s-au înregistrat în anul 2010 opt cazuri de intoxicaţii cu substanţe etnobotanice, iar în anul 2011 alte două cazuri.

În comunicatul Prefecturii Suceava se precizează că prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu a solicitat, la sfârşitul lunii noiembrie, intensificarea acţiunilor de colaborare între Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Poliţia comunitară şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava, pentru prevenirea consumului de alcool, droguri şi plante etnobotanice în rândul elevilor, precum şi întocmirea unei baze de date cu elevii problemă, pentru a fi informaţi părinţii şi profesorii, în vederea monitorizării permanente şi consilierii psihologice a elevilor.

Totodată, prefectul judeţului Suceava a solicitat autorităţilor locale informări privind controalele efectuate pentru identificării acelor magazine care comercializează amestecuri de substanţe halucinogene, iar în urma acestui demers, Consiliile Locale din Suceava, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc au hotărât, în lunile noiembrie şi decembrie, interzicerea comercializării produselor etnobotanice.

Sursa citată mai precizează că poliţiştii suceveni au acţionat pentru identificarea firmelor care aveau acest profil de activitate şi care au fost controlate atât privind legalitatea funţionării lor, cât şi a respectării normelor legale privind comercializarea unor astfel de produse.

În urma acţiunilor întreprinse, au fost întocmite 12 dosare penale privind comercializarea plantelor ”etnobotanice”, cinci persoane au fost arestate şi au fost confiscate 2 484 de plicuri cu diverse plante/prafuri, în valoare de aproximativ 90 000 de lei.

Totodată, autorităţile locale au derulat, în anul 2010, în parteneriat cu societatea civilă, mai multe campanii de prevenire a consumului de droguri, respectiv de substanţe etnobotanice, unele având continuitate şi în anul 2011.


Intră acum și în grupul de