Sindicalistii de la Sanitas Suceava picheteaza marti Prefectura


Intră acum și în grupul de

Asistentele din unităţile sanitare afiliate sindicatului Sanitas Suceava vor picheta, marţi, Instituţia prefectului, în semn de protest faţă de varianta noului Cod al Muncii pe care o consideră nedreaptă. Acţiunea revendicativă se va desfăşura între orele 13.00 şi 14.00 şi va fi urmată de alte manifestări similiare, în zilele de 8 şi 15 martie, a precizat luni, liderul Sanitas Suceava, Ana Ionescu.

Aceasta a subliniat că marile confederaţii sindicale au stabilit deja calendarul acţiunilor de protest pentru luna martie iar din Sănătate, la pichetarea de marţi, de la Prefectură, sunt aşteptaţi să participe aproximativ 200 de oameni.

Protestatarii vor menţinerea actualului Cod al Muncii şi a legislaţiei privind contractele colective de muncă, dar şi revenirea la salariul de bază din 2010 înainte de diminuarea cu 25%. Revendicările se mai referă şi la aplicarea pentru toţi salariaţii a prevederilor Legii 285, respectiv majorarea salariilor în procent de 15% raportat la salariul din octombrie 2010, încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi negocierea unui nou contract colectiv de muncă pentru asistenţa socială.

Sindicaliştii din sistemul sanitar mai vor elaborarea unui Pact naţional pentru Sănătate, care să prevadă minim 6% din PIB pentru Sănătate, asigurarea autonomiei reale a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi scoaterea sistemului de sănătate din cadrul sectorului bugetar.

Asistenţii mai vor menţinerea actualului normativ de personal în sistemul sanitar, scoaterea plafonului de 70% pentru cheltuielile de personal din finanţarea acordată din fondul asigurărilor de sănătate, plafonare impusă de OUG 48/2010 şi care duce la reducerea salariilor sau disponibilizări în sistemul sanitar, şi oprirea demersurilor Ministerului Sănătăţii de desfiinţare sau transformare a unor unităţi medicale fără o analiză corectă şi transparentă a performanţelor unităţilor respective.

Ana Ionescu a mai subliniat că, până pe 14 martie va aduna semnături de la sindicaliştii din Sănătate pentru declanşarea grevei generale, dacă Guvernul va adopta noul şi controversatul Cod al Muncii.


Intră acum și în grupul de