Catalina Vartic: „Legea contractelor colective de munca ramane deocamdata in vigoare”


Intră acum și în grupul de

UNPR va susţine adoptarea noului Cod al Muncii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a anunţat, luni, liderul Organizaţiei Judeţene a Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Cătălina Vartic.

Preşedintele UNPR Suceava a arătat că în urma întâlnirilor pe care conducerea partidului le-a avut în ultima jumătate de an cu reprezentanţii mai multor confederaţii sindicale, au fost încheiate o serie de angajamente comune în vederea îndeplinirii unor obiective sociale, respectiv creşterea salariului minim pe economie, revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de la sfârşitul lunii iunie 2010, precum şi modernizarea Codului Muncii astfel încât acesta să nu atingă drepturile salariaţilor.

Totodată, Cătălina Vartic a precizat că în cadrul discuţiilor din coaliţia de guvernământ, UNPR a reuşit să impună păstrarea contractelor colective la nivel naţional, la nivel de ramură şi de unitate. „Legea contractelor colective de muncă rămâne deocamdată în vigoare, urmând a fi completată prin legi speciale după adoptarea noului Cod al Muncii. De asemenea, contractele individuale pe durată nedeterminată vor fi regula şi nu excepţia în relaţia angajat – angajator. Noul Cod al Muncii, în forma pe care UNPR este dispus să-l susţină, conţine în mod explicit toate aceste prevederi ce garantează păstrarea contractelor colective şi regula contractului individual pe durată nedeterminată. Aceste două prevederi reprezintă o premisă pentru atingerea celor două obiective pe care Guvernul le urmăreşte prin modificarea Codului Muncii, şi anume flexibilizarea pieţei muncii şi securizarea drepturilor pe care le au angajaţii”, a spus Vartic.

Pe de altă parte, preşedintele UNPR Suceava a mai menţionat că în proiectul de modificare a Codului Muncii sunt prevăzute sancţiuni mult mai aspre pentru angajatorii care folosesc munca la negru. „Acestea au fost doar câteva din argumentele UNPR la discuţiile din coaliţie, despre păstrarea contractelor colective. Speram ca acest prim pas sa fie urmat de un dialog constructiv între Executiv si partenerii sociali. E imperios necesar în aceasta perioadă să se revină la masa dialogului. Speram ca noul proiect al Codului Muncii să primească acceptul şi susţinerea atât din partea sindicatelor, cât şi a patronatelor. În ceea ce priveşte modalitatea prin care va fi adoptat noul act normativ, suntem de acord cu ideea angajării răspunderii, bineînţeles în condiţiile păstrării garanţiilor colective despre care am vorbit”, a conchis Cătălina Vartic.


Intră acum și în grupul de