Implementarea sistemului de sensuri unice în Suceava costă 86 de milioane de lei și se va realiza în decurs de doi ani. Consiliul Local Suceava va aproba indicatorii tehnico-economici și documentația aferentă


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava urmează să aprobe în ședința din 31 august indicatorii tehnico-economici și documentația pentru introducerea sistemului de sensuri unice în municipiul Suceava.

Proiectul de hotărâre semnat de primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi menționează că obiecivul principal al acestui proiect este adaptarea mobilității urbane din Suceava pentru a îndeplini cerințele europene de dezvoltare durabilă, eficiență în transport și diminuarea poluării.

Printre soluțiile propuse și recomandate se numără:

  1. Îmbunătățirea Infrastructurii Rutiere: Acest lucru include reamenajarea străzilor, frezarea și refacerea straturilor asfaltice, precum și reconfigurarea traseelor pentru a face loc unui sens unic, cu fluxuri optimizate de circulație.
  2. Management de Trafic: Implementarea de benzi dedicate pentru transportul în comun, promovarea mijloacelor alternative de transport și asigurarea trecerilor de pietoni în siguranță.
  3. Încurajarea Transportului în Comun: Prin crearea de benzi dedicate și prioritizarea acestuia la intersecțiile din Suceava.
  4. Modernizarea și Optimizarea Intersecțiilor: Aceasta include transformarea intersecțiilor tradiționale în modelul de intersecții protejate pentru biciclete și promovarea unui sistem de „bike-sharing”.
  5. Crearea de Piste pentru Bicicliști: Acest lucru va contribui la promovarea mobilității alternative și la asigurarea unei circulații sigure pentru bicicliști.
  6. Împădurirea și Plantarea de Arbori: Perdelele vegetale vor contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a poluării.

Investiția va fi finanțată prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027 și bugetul local, cu o valoare totală de 84.697.533,77 lei (cu TVA). Durata totală estimată pentru proiectare și execuție este de 22 de luni, cu 12 luni dedicate execuției lucrărilor.

Potrivit planșelor prezentate în anexe, circulația se va desfășura pe trei benzi, cu o singură bandă pe sens opus pentru transportul în comun și autovehiculele de intervenție, dinspre SJU Suceava până la sensul giratoriu de pe strada Nicolae Bălcescu. Tot trei benzi vor fi și pe Bulevardul George Enescu și pe Calea Obicinilor până la sensul giratoriu care se va amenaja în zona SJU Suceava.

Varianta luată în calcul prevede introducerea de sensuri unice pe mai multe străzi.


Intră acum și în grupul de