Primarul Ion Lungu anunță că peste doi ani se va implementa sistemul de sensuri unice în Suceava


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, luni, că un proiect important care urmează a fi implementat în Suceava  va fi discutat în Ședința ordinară a Consiliului Local din data de 31.08.2023, referitor la Sistemul de modelare urbană , legat de realizarea sistemului de sensuri unice din municipiul Suceava.

„Este un proiect care a fost discutat și în dezbateri publice, dar nu a putut fi aplicat pentru că nu am avut sursa de finanțare deoarece vin făcute modificări la structura stradală (inclusiv mutarea de stâlpi de iluminat),  care sunt destul de costisitoare, pe care vrem să le asigurăm finanțarea pe fonduri europene, în exercițiul financiar 2021-2027 pe Programul Regional a ADR Nord Est”, arată primarul.

Circulația se va desfășura pe trei benzi, cu o singură bandă pe sens opus pentru transportul în comun și autovehicule de intervenție, dinspre Spitalul Județean Suceava până la sensul giratoriu cu strada Nicolae Bălcescu (zona McDonald’s).

El a spus că, de asemenea vor fi trei benzi și pe Bulevardul George Enescu și pe Calea Obcinilor, până la sensul giratoriu care va fi amenajat în zonă.

Lungu a menționat că sunt un număr de 8 soluții propuse și recomandate:

– îmbunătățirea infrastructurii rutiere;

– încurajarea transportului în comun;

– crearea de benzi dedicate și prioritizarea transportului în comun;

– managementul de trafic;

– modernizarea și optimizare intersecțiilor;

– crearea de piste pentru biciclete și trotinete;

– treceri de pietoni în siguranță și confort;

– plantare de perdele verzi.

„Obiectivul principal al proiectului este adaptarea mobilității urbane din municipiul Suceava, pentru a îndeplini cerințele europene de dezvoltare durabilă, eficiență în transport și diminuarea poluării”, a adăugat primarul.

El a menționat că durata de implementare este de 22 de luni, iar valoarea  totală a obiectivului de investiții este de 84.697.533,97 lei, inclusiv TVA din care 71.264.508,77 lei sunt lucrările de construcții montaj.

Principalii indicatori tehnico-economici, aferenți investitiei, minimali si de performantă sunt:

– Lungimea traseului 13,036 km;

– Viteza de proiectare 20- 50 km;

– Reabilitare sistem rutier – 223.899,00 mp;

– Pistă bicicliști 28,55 km;

– Plantare arbori – 502 buc;

– Gazon 9.333 mp;

– Intersecții 34 bucăți;

– Centru comandă și control -1 buc.

„Sperăm după implementarea  acestui proiect să avem un transport  civilizat și rapid în orașul nostru”, a concluzionat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de